Američki glumac Džonatan Džekson napisao pesmu i snimio spot o manastirima na Kosovu


Džonat Džekson: Kosovo (svih žalosnih radost)

Američki glumac Džonatan Džekson napisao je tekst i muziku za pesmu o manastirima na Kosovu i Metohiji, za koju je i snimio spot. Spot je snimljen uz blagoslov igumana manastira Hilandara, arhimandrita Metodija.

„Zadužbina Hilandara daruje spot za pesmu koju je napisao i izveo jedan Amerikanac, poznati holivudski glumac Džonatan Džekson. Džonatan je, koračajući putem bogotražitelja, pesmu posvetio srpskom narodu i Crkvi, gde je svaki kutak Pravoslavne Vaseljene jedna celina, a u isto vreme neraskidivi deo Tela Hristovog. Neka nas sve danas, na Vidovdan, ponesu ljubav, lepota i istrajna vera koje je Džonatan utkao u svoju umetnost. Zahvaljujemo se posebno svim požrtvovanim ljudima koji su dali svoj delatni prilog tokom izrade spota“, navedeno je na sajtu Zadužbine Hilandara.

U spotu je prikazan manastir Hilandar, prirodna lepota koja ga okružuje, kao i srpski manastiri na Kosovu. Spot prati pesma na engleskom „Kosovo (svih žalosnih radost)“.

Džonatan Džekson je jedna od zvezde muzičke serije „Nešvil“ i serije „Opšta bolnica“, za čiju ulogu u seriji je dobio pet Emi nagrada. On je sam napisao i muziku i tekst. Rođen je u adventističkoj crkvi, a tokom života deklarisao se kao hrišćanin koji se ne određuje nijednom verskom zajednicom. Međutim, 2012. on i njegova porodica krstili su se u pravoslavnoj crkvi.

U govoru prilikom dodele Emi nagrada iste godine zahvalio se Svetom trojstvu i monasima sa Svete gore, za koje je rekao da su ljudi koji su svoj život posvetili molitvi, ali ne molitvi za sebe, već molitvi za sve nas.