Početna Vesti Švajcarci mediji ponovo pišu o novom žarištu korone, koja stiže iz Srbije

Švajcarci mediji ponovo pišu o novom žarištu korone, koja stiže iz Srbije

Noćni život iz Beograda doneo nove slučajeve korone, pišu švajcarksi mediji
Foto: unsplash.com

Protekle nedelje kada je došlo do porasta broja zaraženih virusom korona švajcarski mediji su počeli da pišu da pored redovnih slučajeva na teritoriji cele Švajcarske postoji i nekoliko „uvezenih“ slučajeva, posebno kod lica koja dolaze iz Srbije. Da postoji nekoliko „uvezenih“slučajeva i evidentno povećanje njihovog broja, naročito od lica koja dolaze iz Srbije, gde je epidemološka situacija nejasna, izjavio je Stefan Kuster, novi šef Sektora za zarazne bolesti Savezne kancelarije za javno zdravlje (BAG).

Na tu njegovu izjavu reagovao je i ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić. Njemu je posebno zasmetalo „isticanje Srba u izveštaju o novozaraženima, Savezne službe za zdravstvo Švajcarske“. On je napomenuo da ostale slučajeve BAG Stefan Kuster nije objasnio. „Taj način predstavljanja podataka izaziva čuđenje“, rekao je Bradić.

Na pitanje da li bi Srbi trebali da odustanu od letovanja u domovini, Bradić je kazao da smatra da bi bilo idealno, zbog stanja u većini evropskih zemalja ako bi ljudi, uopšte, a to ne važi samo za njegove zemljake, odustali od putovanja. Ambasador Bradić je naglasio da svi oni koji putuju, a planiraju da se vrate u Švajcarsku da „urade test odmah prilikom povratka u Švajcarsku kako ne bi ugrozili druge ljude“.

Na pisanje švajcarskih medija zbog isticanja Srba u izveštajima o novozaraženim reagovao je i Dragan Gagi Gavrić, predsednik Zajednice Srba u Švajcarskoj. On je istakao da i u Švajcarskoj postoje žarišta. Smatra da zbog sedam slučajeva iz Srbije u 14 dana nije u redu staviti sve Srbe u isti koš. Gavrić je dodao da su lica sa Balkana uvek pod nekom sumnjom.

Lekarka Marina Jamnicki pozvala mlade da budu odgovorni
kada idu u „noćni život”
Foto: unsplash.com

Danas je ponovo stigla vest, da su švajcarske vlasti otkrile su u kantonu Graubinden novo žarište korone, koje je nastalo tako što su virus doneli mladi sa žurki u Beogradu. Tu tvrdnju preneo je list „20 min”. Grupa od šest momaka se vratila iz Beograda i nakon tri dana oboljela od virusa korona, stoji u tekstu. Prvi oboleli iz grupe se testirao i pošto je bio pozitivan na korona virus istraženi su njegovi kontakti, nakon čega su sva šestorica u karantinu. Takođe sve osobe, koje su imale kontakt sa zaraženima, su takođe stavljene pod mere karantina.

Od ukupno 73 lica koja su u karantinu u kantonu Graubinden, većina ima veze sa slučajem žurki u Beogradu, istakla je kantonalna lekarka Marina Jamnicki televiziji RSI. Ona je objasnila da je uzrok zaraze „noćni život” mladića. Takođe je naglasila da nema veze gde se  odvija noćni život, ali da, ako jedna osoba oboli na takvom mestu onda postoji opasnost od zaraze. Zbog toga je apelovala na mlade da budu odgovorni kad idu u „noćni život”.