Početna Događanja HO Svi za Kosmet kroz Vidovdansku akciju donirala 30.551 evra

HO Svi za Kosmet kroz Vidovdansku akciju donirala 30.551 evra

Foto: arhiva Svi za Kosmet

Humanitarna organizacija Svi za Kosmet se od srca zahvaljuje svima na učešću u sprovedenoj Vidovdanskoj akciji. „Za mesec dana, koliko je trajala ova akcija, zajedno smo uspeli da sakupimo ukupno 30.551€! Ukupan broj registrovanih pojedinačnih donacija je 489, ali je on daleko veći i po procenama iznosi preko 1000 donatora, kada se uzme u obzir da je u zbir akcije uračunato i nekoliko događaja i humanitarnih kutija postavljenih na raznim lokacijama“, stoji u dopisu HO Svi za Kosmet.

Kao što je bilo i najavljeno Vidovdanska akcija je „bila za naš mali doprinos u obnovi crkve Bogorodica Ljeviška, čija će obnova dugo trajati i potrebno je da prođe još mnogo akcija i ljudi kako bi ova svetinja zasijala punim sjajem. Takođe, izdvojićemo sredstava za već pokrenutu akciju obnove crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu. Po najavi, pomoći ćemo i osmočlanu porodicu Mitrović iz Graca, kao i rad narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji. Mi se od srca zahvaljujemo svim dobrim ljudima na tome što misle na Kosmet u ovim teškim vremenima, kao i na poverenju koje nam evo već 12 godina ukazujete. Trudićemo se i dalje da to opravdamo! Sa reči na dela, Svi za Kosmet!” istakli su članovi ove organizacije.

Crkvena zvona ponovo odjekuju Prizrenom
Foto: arhiva hrama Borodice Ljeviške u Prizrenu

Sa druge strane već su stigle lepe vesti iz crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Naime nakon 21 godine crkvena zvona od vikenda ponovo odjekuju Prizrenom. Iz Bogorodice Ljeviške u Prizrenu poručuju da je to „veliki dan za našu SPC i naš narod, posebno za one koji žive na Kosmetu. Od 1999. godine zvona u Ljeviškoj se nisu oglašavala, a 2004. godine su pala kada je Crkva paljena tokom martovskog pogroma i kada je sa nje ukraden olovni krov“. Iako iz organizacije Svi za Kosmet nisu učestvovali u postavljanju zvona, raduje se, kao i svi ostali Srbi ovakvoj vesti.

Uz dobru volju i pomoć mnogih, Crkva Bogorodice Ljeviške koja se nalazi na listi UNESKO-ve svetske baštine, uskoro može zasijati svojim punim sjajem – onako kako zaslužuje jedan od najlepših srpskih pravoslavnih hramova.

Crkva Bogorodica Ljeviška je drevna srpska pravoslavna crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306—1307. godine na ostacima starijeg katedralnog hrama, koji je takođe zasnovan na mestu još starije, ranohrišćanske crkve. Crkva je vekovima bila saborni, odnosno katedralni hram prizrenskih episkopa i mitropolita Srpske pravoslavne crkve.