Početna Događanja Novo priznanje za srpski film „Šavovi“

Novo priznanje za srpski film „Šavovi“

Specijalna nagrada za film „Šavovi“ stigla iz Sofije
Foto: Vikipedia

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji u Bugarskoj srpski film „Šavovi“ dobio je specijalno priznanje. Na otvorenom i onlajn letnjem festivalu prikazano je 111 filmova iz 48 zemalja. Za najbolji film proglašen je bugarsko-katarski film Sestra, a za Najbolji balkanski film Tri sestre, tursko-nemačko-holandsko-grčke koprodukcije. Šavovima je pripalo specijalno priznanje. Još od premijere na 69. –om Berlinskom filmskom festivalu, naš film je postao jedan od najnagrađenijih filmova u 21. veku.

Nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Na Berlinskom filmskom festivalu prikazan je u zvaničnom programu „Panorama“. Osvojio je dve nagrade – za najbolji evropski film u toj programskoj celini i Drugu nagradu publike. Na 47. Fest-u je glumica Snežana Bogdanović nagrađena je za ulogu Ane u filmu, dok je film dobio nagradu Nebojša Ðukelić.

Bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od 20 godina. Ona je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju da je dete umrlo po rođenju. Ona se bori protiv bolničke administracije i lekara, policije, sudova, opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaz gde joj je dete sahranjeno. Ona veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od 20 godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.