Početna Vesti Rasejanje uputilo u Bosnu i Hercegovinu u 2019. 2,2 milijarde evra

Rasejanje uputilo u Bosnu i Hercegovinu u 2019. 2,2 milijarde evra

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi iz inostranstva u 2019. godini iznosili su 4,29 milijardi konvertibilnih maraka ili 2,2 milijarde evra. Kako piše agencija Fena, od tog iznosa 1,5 milijardi evra otpada na personalne transfere, odnosno novčane doznake iz inostranstva, a na ostale tekuće transfere, u koje spadaju i penzije iz inostranstva, 685,1 hiljada evra.

„Iz ovih podataka je očito da postoji trend kontinuiranog povećanja obima doznaka koje dijaspora šalje prema BiH“, navedeno je u Centralnoj banci BiH. Predstavnici Centralne banke su istakli da ne raspolažu podacima iz kojih zemalja dolazi najviše ličnih doznaka.

Prema poslednjim objavljenim podacima Agencije za statistiku BiH, bruto domaći proizvod zemlje za 2019. godinu je iznosio oko 18 milijardi evra. „Ukoliko to uporedimo s ukupnim transferima iz inostranstva, dobijamo da je njihov udeo u BDP-u 12,24 posto. Ako posmatramo samo novčane doznake iz inostranstva, njihov udeo je 8,42 posto u BDP-u“, navode iz CBBiH.