Dodela nagrada konkursa „Dani ćirilice“ biće 1. avgusta


Dečji sabor „Dani ćirilice“ pokrenut je 2002. godine sa željom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere. Okosnicu Sabora čini konkurs za najbolji literarni rad, najlepši kaligrafski rad, inicijal, vez, i ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji. Tema konkursa menjala se iz godine u godinu: vera nada i ljubav, srb, milosrđe, dobrota, kolevka, čast, brat, mostovi, budimo ljudi, svetinja.

Na Konkursu za najbolji literarni i najlepši likovni rad, koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u Program Republičkih smotri, do sada je učestvovalo oko 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Albanije, Austrije, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Švedske, Finske, Kine, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Amerike, Kanade i Ruske Federacije.

Na konkurs „Dani ćirilice“ ove godine pristiglo je preko 500 iz rasejanja i 3.500 iz Srbije.  Samo iz srpske dopunske škole iz Francuske i Italije poslato je preko 95 radova. „Koliko naši đaci vole ćirilicu, pokazuje broj od čak 20 nagrađenih radova. Srpska dopunska škola ponosna je na svoje đake i nastaviće da sa istim žarom približava deci čari srpskog jezika i ćiriličnog pisma“, poručile su nastavnice iz Italije i Francuske, koje su sa svojim đacima vrlo aktivni na skoro svim konkursima vezanim za očuvanje srpkog jezika u matici.

Nemili događaji tokom proteklih meseci nametnuli su nova rešenja, tako da će se svečana dodela nagrada, ukoliko to okolnosti dozvole, održati 1. avgusta 2020. godine u Bavanište. Dani ćirilice odvijaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture i Opštine Kovin.

Nagrađeni učenici iz rasejanja i regiona