Početna Škola Dodela nagrada konkursa „Dani ćirilice“ biće 1. avgusta

Dodela nagrada konkursa „Dani ćirilice“ biće 1. avgusta

Dečji sabor „Dani ćirilice“ pokrenut je 2002. godine sa željom da doprinese očuvanju srpske kulturne baštine, jezika i pisma, pesme i igre, starih zanata, običaja i pravoslavne vere. Okosnicu Sabora čini konkurs za najbolji literarni rad, najlepši kaligrafski rad, inicijal, vez, i ilustraciju i izradu lutke u narodnoj nošnji. Tema konkursa menjala se iz godine u godinu: vera nada i ljubav, srb, milosrđe, dobrota, kolevka, čast, brat, mostovi, budimo ljudi, svetinja.

Na Konkursu za najbolji literarni i najlepši likovni rad, koji je Ministarstvo prosvete uvrstilo u Program Republičkih smotri, do sada je učestvovalo oko 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Albanije, Austrije, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Švedske, Finske, Kine, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Amerike, Kanade i Ruske Federacije.

Na konkurs „Dani ćirilice“ ove godine pristiglo je preko 500 iz rasejanja i 3.500 iz Srbije.  Samo iz srpske dopunske škole iz Francuske i Italije poslato je preko 95 radova. „Koliko naši đaci vole ćirilicu, pokazuje broj od čak 20 nagrađenih radova. Srpska dopunska škola ponosna je na svoje đake i nastaviće da sa istim žarom približava deci čari srpskog jezika i ćiriličnog pisma“, poručile su nastavnice iz Italije i Francuske, koje su sa svojim đacima vrlo aktivni na skoro svim konkursima vezanim za očuvanje srpkog jezika u matici.

Nemili događaji tokom proteklih meseci nametnuli su nova rešenja, tako da će se svečana dodela nagrada, ukoliko to okolnosti dozvole, održati 1. avgusta 2020. godine u Bavanište. Dani ćirilice odvijaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, Ministarstva kulture i Opštine Kovin.

Nagrađeni učenici iz rasejanja i regiona