Početna Vesti Ustavni sud u Austriji presudio da je uvođenje vanrednog stanja bilo „ustavno...

Ustavni sud u Austriji presudio da je uvođenje vanrednog stanja bilo „ustavno neutemeljeno“

Zbog te presude vraćene odluke od 15. juna, po kojima osobe koje dolaze iz „rizičnih zemalja“ ne moraju u karantin ako imaju negativan PCR test

Ustavni sud u Beču doneo je presudu da je uvođenje vanrednog stanja zbog korona virusa u Austriji bilo „ustavno neutemeljeno“. Presuda je doneta na osnovu žalbi građana protiv Ministarstva zdravlja. Policijskim časom u Austriji u vreme prvog talasa pandemije virusa korone, ljudima je bilo zabranjeno da na javnim prostorima, osim ako nisu bili sami ili sa članovima svoje porodice. Po mišljenju sudija Ustavnog suda, ministar zdravlja Rudolf Anšober je prekoračio svoja zakonska ovlašćenja. Ona (zakonska ovlašćenja) su mu omogućavala da donosi naredbe po zakonu koji je dozvoljavao uvođenje zabrana samo za posebna područja, ali ne i da uvede generalni policijski čas. Opozicione stranke su nakon ove presude zatražile da se vrati novac svim osobama, koje su kažnjene zbog kršenja policijskoj časa.

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc je odbacio kritike protiv mera koje su donošene. Karolin Edštadler, ministarka koja se bavi ustavnim pitanjima je rekla da vlada tek treba da razmotri i oceni presudu, ali nije komentarisala da li će građanima koji su bili kažnjeni zbog nepoštovanja mera, novac biti vraćen.

Ova presuda je uticala na vlasti u Beču da promene odluku o obaveznom karantinu za građane koji dolaze iz „rizičnih zemalja“. Ministar zdravlja je izjavio da će na snazi biti odluka od 15. juna, prema kojoj osobe koje doputuju iz „rizičnih zemalja“ ne podležu merama obaveznog karantina ukoliko imaju negativan PCR test.