Početna Događanja Pohvaljen Juniorski kulinarski tim koji je ove godine na Kulinarskoj olimpijadi u...

Pohvaljen Juniorski kulinarski tim koji je ove godine na Kulinarskoj olimpijadi u Štutgartu osvojio bronzanu medalju

Predstavnic Juniorskog tima Srbije u Štutgartu na Kulinarskoj olimpijadi
Foto: arhiva D. Stanković

Upravni odbor Kulinarske federacije Srbije (KFS) ocenio je na svojoj Godišnjoj skupštini, koja je održana nedavno, da su rezultati postignuti na 25. Kulinarskoj olimpijadi „IKA 2020“., koja je održana u februaru mesecu ove godine u Štutgartu (Nemačka) „impresivni“. Osvojena je bronzana medalja u disciplini „Restoran nacije” i diploma za četvrto mesto u disciplini „IKA bife”. Zoran Mišković, predsednik Stručnog štaba Nacionalnog tima „IKA 2020“, hvaleći ostvarene rezultate je rekao da se „generalno zakasnilo“ sa početkom priprema. „Za učešće na Olimpijadi potrebno je mnogo više vremena za realizaciju priprema (nekoliko godina)“. Odluka da se učestvuje na Kuvarskoj olimpijadi doneta je početkom januara 2019. Selekciji za juniorski nacionalni tim prisustvovao je 21 član Kulinarske asocijacije Srbije (KAS) do 23 godine. Odabrano je 11 članova, koji su prošli selekciju članova KFS i KAS. Mišković je dodao, da su članovi Juniorskog nacionalnog tima i pored svih poteškoća sa kojima su se susreli u samom procesu rada, držali zajedno i timski. „Utisak koji je ostavljen na goste i domaćina je bio pozitivan, što je uslovilo mogućnost za proširenje saradnje. Dodao bih da je posvećenost kategoriji „Restoran nacija“ bila znatno dominantnija u odnosu na kategoriju „IKA bife““, istakao je Mišković.

Podsećanja prestižno svetsko kulinarsko takmičenje „IKA 2020“, je najveće kulinarsko takmičenje koje okuplja preko 2.000 šefova iz preko 59 zemalja sveta, a poseti ga oko 30.000 posetilaca. Samo otvaranje, koje je, u stilu olimpijskih igara (nosi se baklja i organizuju defilei nacionalnih timova) okupilo je preko 1.500 eminentnih gostiju iz sveta gastronomije i ugostiteljstva. Ove godine na Kulinarskoj olimpijadi bilo je 31 nacionalnih timova, 24 juniorska nacionalna tima, 29 regionalnih timova i 720 individualnih kategorija iz 74 države. Dnevno je radilo 14 kuhinja, koje su servirale 1200 obroka – 7 ketering tima je proizvelo 840 obroka.

Juniorski kulinarski tim Srbije činilo je, kao što smo već napisali 11 članova starosne dobi do 23 godine.  Prvi tim Srbije činila su 4 kuvara, 1 poslastičar i 1 pomagač, uz pratnju trenirane 2 + 3 zamene. „Ovaj tim su činili vredni, ambiciozni i mladi požrtvovani kuvari iz različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i studenti gastronomije u Beogradu i Novom Sadu“, izjavio je Dejan Stanković, predsednik Kulinarske Federacije Srbije.

Na olimpijadi su se takmičila 24 juniorska nacionalna tima, među kojima se naš tim prema propozicijama takmičio u dve discipline: „Restoran nacije”, za koju je tim iz Srbije dobio bronzanu medalju i „IKA bife”, za koju je dobio diploma u vrednosti brodova za 4. mesto.

„’Restoran nacije’ je disciplina u kojoj kuvari pripremaju meni od tri ganga (predjelo, glavno jelo, desert) za 60 ljudi u vremenskom intervalu od 5 sati predpripreme i 2 sata pripreme i izdavanja jela, u „a la carte“ restoranu. „IKA bife” je disciplina u kojoj se pripremaju i serviraju topli i hladni, slani zalogaji za 12 osoba, uz jela koja su propisana pravilnikom na bazi zečetine i desert“, pojasnio je Stanković

Na Kulinarskoj olimpijadi ocenjivali su se ocenjivali timski rad, disciplina, profesionalizam, preciznost, kreativnost, primena savremenih tehnika i opreme, sanitacija i bezbednost u radu, prezentacija jela i senzorne karakteristike jela, koje nose najviše bodova. I sve uz konstantni nadzor visoko cenjenih i profesionalnih WASC sudija.

Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu sa generalnim konzulom Vučurovićem i osobljem konzulata
Foto: arhiva D. Stanković

Mlade Srbe bodrili su i predstavnici srpkog rasejanja iz glavnog grada nemačke pokrajine Baden-Virtemberg sa okolinom, kao i generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović sa svojim saradnicama. Predstavnici društva Sveti Sava iz Štutgarta su čak pozvali predstavnike kulinarskog tima Srbije na druženje, što su oni prihvatili. Druženje uz obilje hrane i pića i stvaranje novih prijateljstva je uspelo i članovi društva Sveti Sava se nadaju da će ih ceo tim ponovo posetiti.

Kulinarska federacija Srbije (KFS) je udruženje profesionalnih kuvara, čiji je osnovni cilj unapređenje nivoa znanja ugostiteljskih kadrova, odnosno razvoj gastronomske struke u državi i regionu.

U poseti kod predstavnika društva Sveti Sava iz Štutgarta
Radost nakon dobrog rezultata
Foto: arhiva D: Stanković