Konkurs Gradske biblioteke Karlo Bijelicki iz Sombora – Golub 2020.


Gradska biblioteka Karlo Bijelicki iz Sombora raspisala je konkurs za neobjavljen rukopis prve knjige za 2020. godinu. Konkurs je namenjen autorima do 40 godina, koji pišu na srpskom jeziku. U razmatranje ulaze zbirke pesama, romani i zbirke kratkih priča, dok delovi rukopisa mogu biti ranije objavljeni. Jedan autor može poslati samo jedan rukopis. Rukopisi se šalju elektronski na adresu konkursgolub@gmail.com

Potrebno je poslati dva dokumenta – rukopis potpisan šifrom i razrešenje šifre (dokument koji sadrži  ime i prezime autora, kontakt i kratku biografiju).

Konkurs je otvoren do 15. avgusta. Rezultati će biti objavljeni do 1. oktobra 2020. na internet prezentaciji Gradske biblioteke Karlo Bijelicki (www.biblioso.org.rs). Odluku o nagradi donosi tročlani žiri u sastavu: Branko Đurčić, Dragan Babić i Đorđe Majstorović.  Nagrada se sastoji od objavljivanja knjige, diplome i organizovanja promocije nagrađenog rukopisa.

Naziv edicije Golub  potiče od Ilustrovanog lista za srpsku mladež koji je pokrenut 1879. godine, a u Somboru je izlazio od 1898. – 1913. U Golubu su, između ostalih, svoje radove objavljivali Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Vojislav Ilić, Branislav Nušić, Miloš Crnjanski i drugi. Nakon ponovnog pokretanja, edicija Golub je u proteklim godinama nagradila i objavila rukopise Milana Kovačevića, Jasne Dimitrijević, Đorđa Majstorovića i Marine Radovanović.