Početna Zanimljivosti Kultni klasik „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana ponovo u Kanu

Kultni klasik „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana ponovo u Kanu

Plakat filma „Ko to tamo peva’“ iz 1980. godine
Foto: Vikipedia

Kultni klasik „Ko to tamo peva’“ (1980) reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, na inicijativu producentske kuće Centar Film, biće  prikazan na zvaničnom programu Kan klasik u okviru 73. Kanskog filmskog festivala. To znači da se ovaj film, koji je proglašen najboljim srpskim ali i jugoslovenskim filmom prikazati ponovo u okviru Kanskom festivalu, 40 godina nakon premijere. On je tada na ovom najprestižnijem svetskom filmskom festivalu osvojio nagradu publike. Ove godine zbog pandemije izazvane virusom korona Kanski festival nije održan i teško da će se do kraja godine i održati. „Ko to tamo peva  će biti prikazan u renomiranom programu koji će biti održan u okviru Limijer festivala, koji će ove jeseni biti održan u Lionu. „Kan klasik“ predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog festivala. U ovogodišnjem izdanju biće prikazano 25 igranih i sedam dokumentarnih filmova.

Dotrajalim autobusom firme „Krstić i sin“, za Beograd kreće grupa putnika. Svako od njih ima neodložne razloge da što pre stigne u prestonicu. Proleće je 1941. Dan uoči nemačkog napada na Jugoslaviju. Autobus kreće iz zabiti. Zbog nepredviđenih okolnosti putovanje će se odužiti, iako je polazna stanica od Beograda udaljena svega stotinak kilometara. Na putu, putnici se svađaju i sukobljavaju zbog rata u Evropi. Nagoveštaj buduće katastrofe se naslućuje. Stari, rastureni autobus sa svojim neobičnim i pomalo otkačenim putnicima komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraj jednog sveta koji će nestati u plamenu i eksploziji. I pored početne netrpeljivosti, putnici se na kraju ujedinjuju, iz čega će proizići otvoreno nasilje nad dva Roma muzikanta.

U višestruko nagrađivanoj satiričnoj Šijanovoj i Kovačevićevoj komediji, sjajno su odigrali Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić i Boro Stjepanović. „Vest me je obradovala. Lepo je kad se najznačajniji filmski festival na svetu seti vašeg filma posle 40 godina. To znači da će ga videti veći broj pravih ljubitelja filma u svetu, i da film postaje deo jedne prestižne kolekcije kanskih otkrića, koju će i mlađi gledaoci želeti da upoznaju“, istakao je reditelj Slobodan Šijan.  „Ko to tamo peva“ je digitalno restauriran u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta „VIP Kinoteka“, koji se sprovodi od 2017.

Dušan Kovačević je o inspiraciji za scenario rekao: „Ovaj film je inspirisan istinitim događajem jer je zaista istorijska činjenica da je taj autobus dolazio tog dana i da su njegovi putnici bili sličnih sudbina, rešeni da stignu u Beograd“. „Veći deo filma sniman je u Deliblatskoj peščari. Prema Šijanu, glumci su se okupljali ispred crkve Sv. Marka u Beogradu i minibusima odlazili na lokacije za snimanje.Bogdan Diklić zbog rada u pozorištu nije mogao da prihvati ulogu Miška. Ljubiša Samardžić je odbio jednu ulogu u ovom filmu, navodno pevača, koju je u poslednjem trenutku prihvatio Dragan Nikolić“, navodi Vikipedia.

 „Ko to tamo peva“ dobio je više domaćih i međunarodnih nagrada: Zlatna arena za epizodnu ulogu – Aleksandar Berček, Zlatan venac časopisa „Studio“ – Slobodan Šijan, nagrada časopisa „Mladost“ – Slobodan Šijan; Vrnjačka Banja: Prva nagrada – Dušan Kovačević, Zlatna značka – Aleksandar Berček; Niš: „Car Konstantin“ – Aleksandar Berček, Zlatna klapa – Aleksandar Berček; Kan: Nagrada publike; Montreal: Gran pri;  Panama: Gran pri; Salamanka: Gran pri;  Roterdam: Gran pri; Vevej: Specijalno priznanje žirija; Manhajm: Nagrada katoličkog žirija. Međunarodni festivali: Kan, Čikago, Kairo, Dablin, Vitel, La Rošel, Istanbul, Portland, Monpelje i Pariz.