Početna Najave Da „Neven“ ne uvene – podržimo najznačajnije srpske pisce

Da „Neven“ ne uvene – podržimo najznačajnije srpske pisce

Ljubivoje Ršumović jedan je od dobitnika nagrade Neven
Foto: arhiva Udruženje prijatelji dece Srbije

Udruženje Prijatelji dece Srbije već 64 godina dodeljuje Književnu nagradu „Neven“, naznačajnije priznanje za stvaralaštvo za decu u regionu. Sve ove godine, „Neven“ je opstao obasjavajući kulturnu scenu za decu uz veliki napor Prijatelja dece Srbije i požrtvovanih altruista – ali nam je u ovoj teškoj godini, potrebna vaša pomoć i podrška kako bi bili u mogućnosti da nagradimo najuspešnije autore.

„Naime, iako je na ovogodišnji konkurs stiglo čak 57 naslova, nedostaju nam sredstva da izvedemo proces profesionalnog žiriranja i uz svečanost dodelimo nagrade. Njeni prvi dobitnici, 1955. godine bili su Duško Radović i Branko Ćopić, a za njima je koračala čitava plejada vrhunskih pisaca, ilustratora i naučnika – jer se „Neven“ dodeljuje u tri kategorije: za najbolju knjigu/slikovnicu u oblasti beletristike, zatim za najbolje ilustrovanu knjigu/slikovnicu, i za najbolji naslov u oblasti popularne nauke“, istakli su iz Udruženja Prijatelja dece Srbije.

Pomoć Prijateljima dece Srbije je potrebna da i ove godine presovani cvet nevena zasija u povelji Dušana Petričića u rukama novih laureta u sve tri kategorije, a da se dodela nagrada održi u formatu koji smo do sada negovali, svečano i uz nagrade najboljim autorima.

O „Nevenu“:

*Nagrada je osnovana na inicijativu Duška Radovića
*Do danas se 174 autora ovenčalo „Nevenom“
*Kožna povelja za autore se ručno ispisuje, a čini je i presovani cvet nevena
*Nagrada se tradicionalno dodeljuje u oktobru, u Dečijoj nedelji
*Sve knjige pristigle na konkurs poklanjaju se institucijama za decu

„Potpuno smo sigurni, da ćete nam uprkos teškoj godini u kojoj se nosimo za izazovom planetarne pandemije, pružiti podršku da odbranimo kulturu za decu i 65. godišnjicu „Nevena“, a u korist i na radost svakog našeg deteta.

Kampanju možete podržati na sledeće načine:

– online donacijom preko platforme;

– uplatom na žiro račun udruženja PRIJATELJI DECE SRBIJE: 325-9500600023137-91 (svrha uplate: Kampanja #daNevenneuvene);