Početna Događanja Odlikovana popadija Zorka Radmilo iz Nirnberga

Odlikovana popadija Zorka Radmilo iz Nirnberga

Popadija Zorka Radmilo i vladika Sergije
Foto: arhiva v. Sergije

Eparhija bihaćko – petrovačka proslavila je 30 godina postojanja. Povodom ovog velikog jubileja i krsne slave Sabora Srba Svetitelja u veoma ograničenom broju u hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Livnu okupilo se sveštenstvo i verni narod ove eparhije.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski gospodin Jovan predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje umirovljenog srednjeevropskog episkopa Konstantina i domaćina Njegovog Preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija (doskorašnjem Frankfurtskog i sve nemačkoj episkopa). Sasluživali su arhimandrit Varnava (Damjanović), protoprezviter-stavrofor Marinko Radmilo (Nemačka), Saša Crljić, Siniša Serdar, protoprezviter Slobodan Kljajić, prezviter Savko Plavšić, đakon Milan Jović (eparhija pakračko-slavonska), protođakon Nemanja Reljić i đakon Aleksa Marić.

Episkop Jovan je nakon pročitanog jevanđelskog začala govorio o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu. On je uporedio stradanje Srba „sa onim stradanjem Sina Gospodara od vinograda kojeg je On Sam poslao da se postide oni koji ubijaju. Saobražavajući se Samom Gospodu na Koga se ova jevanđelska parabola odnosi stradali su novomučenici Livanjski, ali oni danas svetle nama, svome nasleđu, svetlošću Carstva Nebeskog i u vekove“.

Nakon molitve i osvećenja slavskog kolača i koljiva Vladika Sergije, episkop bihačko-petrovačke eparhije uručio je protinici Zori Radmilo iz Nirnberga orden Novomučenika bihaćko-petrovačkih za njen dugogodišnji trud, rad i nesebičnu ljubav koju je pokazala prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, i samom Episkopu Sergiju. Zora Radmilo je supruga protoprezvitera-stavrofora Marinko Radmilo, doskorašnjeg starešinu hrama Svetih Kirila i Metodija i majka Marka Radmila, sveštenika Srpske pravoslavne opštine u Kaselu u Nemačkoj.

Uručiivanje ordena popadiji Zorki
Foto: arhiva v. Sergije