Početna Događanja Novo druženje u Serbika kafeu u Švajcarskoj

Novo druženje u Serbika kafeu u Švajcarskoj

Uživanje u još jednom jesenjem susretu u Serbika kafeu u Frauenfeldu u Švajcarskoj
Foto: arhiva D. Zimonjić

U prostorijama Kantonalne biblioteke u Frauenfeldu u Švajcarskoj, minulog vikenda održan je još jedan susret u Serbika kafeu.  Bilo je to, kako je istakla organizator Dragana Zimonjić „još jedno druženje i prijateljski susreti sa puno pozitivne energije, novih poznanstva i razmene ideja o nekim budućim susretima“. Kao pravi domaćin ovakvih susreta, prisutne je pozdravila je Dragana Zimonjić. Ona je istakla da joj je veoma drago što i u ovim vremenima u kojima su kulturna zbivanja svedena na minimum Serbika kafe održava kontinuirano svoje susrete i pomera neke granice kada su kulturna zbivanja u Švajcarskoj u pitanju. Najavljujući buduće događaje spomenula je i predavanje sa tematikom Istorije Srba planirano za kraj oktobra kao jednu od tema koja je veoma interesantna našim ljudima u dijaspori a i uopšte.

Ivana Marčeta i Violeta Tadić
Foto: arhiva D. Zimonjić

Ivana Marčeta, profesor književnost i srpskog jezika predstavila je projekat on-line škole Sava za negovanje srpskog jezika, kulture i tradicije deci željnoj znanja širom sveta. „Naravno da su Srpske dopunske škole neprocenjivo blago i izvor znanja našoj deci u dijaspori, međutim na žalost postoje zemlje u kojima takva nastava nije moguća a i u onima u kojima postoji ovo je neka vrsta dopune znanja. Ovo što mi radimo ima veliku važnost za srpsku zajednicu“, istakla je Ivana Mačeta. Ona je dodala da je „ jedinstvena, nova ponuda koja pomaže da naša deca ne samo nauče jezik, već i da otkriju bogatstvo i interesantnost srpskog kulturno-istorijskog nasleđa. Naravno da većina dece može preko bake i deke i povremenih odlazaka u Srbiju preko raspusta da savlada jezik, ali nije bitan samo jezik kao lingvistička kategorija, već jezik kao spona za razumevanje tog kulturnog prostora, a time i bolje razumevanje roditelja koji potiču odatle“.

Razvijanje ljubavi i naklonosti ka Srbiji, jer se u toku školovanja na zapadu ona kao zemlja skoro uopšte ne spominje (osim u sintagmi bure baruta sto budi, naravno, negativne konotacije). „Na taj način njihovi odlasci u Srbiju neće biti „turistički”, već će im pomoći da zavole svoju zemlju i korene. Imamo i blagoslov Srpske pravoslavne crkve“, naglasila je Ivana.

Jelena Kostić iz Udruženja pisaca Svajcarske recitovala je pesmu Mašta
Foto: arhiva D. Zimonjić

Član Udruženja pisaca Švajcarske Jelena Kostić iz St. Galena najavila je početkom novembra promociju svoje nove zbirke pesama. Iz zbirke pesama za decu „Mali vragolani“ recitovala je pesmu Mašta.

Prvi put u Serbika kafeu na ovakvim druženjima bili su Gordana i Denis Zurovac koji od nedavno žive u Frauenfeldu. Oni su oduševljeno konstatovali da nisu ni sanjali da će za jedno veče i na jednom mestu upoznati toliko dragih ljudi sa pozitivnom energijom. „Pronašla sam informaciju o održavanju Serbika kafea u Kantonalboj biblioteci i rekla mužu ‘Idemo da vidimo šta se to dešava’. Drago mi je da smo došli, videli i upoznali sve ove drage ljude. Nastavićemo da se družimo, a pošto početkom oktobra spremam doktorat, možda se i počastimo“, uz osmeh je rekla Gordana Zurovac.

Kao i svaki put do sada uz šoljicu kafe svi prisutni nastavili su druženje i izrazili nestrpljenje do novog susreta, zahvalivši se Dragani Zimonjić na novom ideji i inicijativi da susreti u Serbika kafeu budu interesantni, smisaoni, puni sadržaja i priča o srpskom i na srpskom jeziku.

Dragana Zimonjić (prva s leva) sa svojim gošćama Danijelom Todorović i Gordanom Zurovac
Foto: arhiva D. Zimonjić