Preminuo Goran Paskaljević, čuveni srpski reditelj, scenarista i producent


Goran Paskaljević preminuo u Parizu
Foto: Vikipedia_Medija centar Beograd

Goran Paskaljević, jedan od najvećih i najznačajnih srpskih reditelja preminuo je danas u Parizu u 74. godini života.

Rođen je u Beograd 1947., diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova, koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima (Kan, Berlin, Venecija, Toronto, San Sebastijan, Valjadolid…). Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u London 2010. priredili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku o njegovom radu. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda. Čuveni holivudski filmski časopis Varajeti svrstao ga je 2001. godine u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Prvi je filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu Bernard Viki Most za humanizam u svojim delima. Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976. Bio je jedan od najznačajnijih i najcenjenijih evropskih nezavisnih reditelja.

Reditelj je kultnih ostvarenja Poseban tretman, Varljivo leto ’68, Bure baruta… Na ovogodišnjem Festu prikazan je njegov poslednji film Uprkos magli.

Večeras je trebao da primi nagradu Živojin Žika Pavlović na Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Zbog obaveza u Parizu planirao je se da putem video snimka zahvali na priznanju.

Filmografija Gorana Paskaljevića:

1976. Čuvar plaže u zimskom periodu

1977. Pas koji je voleo vozove

1979. Zemaljski dani teku

1980. Poseban tretman

1982. Suton

1984. Varljivo leto ’68

1987. Anđeo čuvar

1989. Vreme čuda

1992. Tango argentino

1995. Tuđa Amerika

1998. Bure baruta

2001. Kako je Hari postao drvo

2004. San zimske noći

2006. Optimisti

2009. Medeni mesec

2012. Kad svane dan

2016. Zemlja bogova

2019. Uprkos magli