Početna Događanja Emisija za srpsko rasejanje o dr Ljočić snimana u Konaku Knjeginje Ljubice...

Emisija za srpsko rasejanje o dr Ljočić snimana u Konaku Knjeginje Ljubice u Beogradu

Učesnici projekta u Beogradu
Foto: arhiva A. Krasojević

Dr Draga Ljočić – povezuje maticu i dijasporu je jedan od projekata, kome su odobrena sredstva na konkursima za sufinansiranje projekata, koje je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Autor projekta je Anđelka Krasojević, nekadašnji nastavnik Srpske dopunske škole u Nemačkoj i Švajcarskoj i urednik radija Mladost iz Araua u Švajcarskoj. O ženi koja se neumorno celog života borila da joj zvanje doktora u Srbiji bude priznato kao i da žene dobiju svoja prava, o neumornoj i hrabroj dr. Dragi Ljočić se dosta zna, ali se o njenim delima i njenom imenu treba, po oceni Anđelke Krasojević još više govoriti. Prvi deo projekta je realizovan u Konaku Knjeginje Ljubice u Beogradu.

Voditelji emisije Jelena i Aleksandar, desno autor projekta Anđelka Krasojević
Foto: arhiva A. Krasojević

Scenaristi projekta bili su pesnikinja, tekstopisac i predsednica udruženja Zlatna nota Milijana Božić i pesnik i aforističar Radoje Blažić.  U projektu su, pored scenarista učestvovali glumci Jelena Đukić, Tijana Marković, Aleksandar Srećković Kubura, vokalni solisti Danica Krstić i Aleksandar Tirnanić, frulašica Neda Nikolić, članovi orkestra Mikice Lazarevića Jablovca, snimatelji Zoran Nikolić – Tuta i Milan Jokić, kao i članovi radija Mladost, Marica Stanišić, Anđelka Krasojević, Danijela Glišić, moderator Zoran Mihajlović – Hari i koordinator  Zoran Jovanović.

„Veoma smo zadovoljni orkestrom Mikice Lazarevića Jablovca, koji je više nego odlično pratio mlade vokalne izvođe Danicu i Aleksandra, a atmosferu je „začinila“ svojom maestralnom svirkom na fruli simpatična  Neda Nikolić. Voditelji, glumci Jelena Đukić i Aleksandar Srećković- Kubura bili su na visini svog zadatka“, istakla je veoma zadovoljna Milijana Božić.

„Sa druge stane divna glumica Tijana Marković je takođe svoj deo posla odradila veoma profesionalno i baš glumački“, dodao je Radoje Blažić, drugi scenaristi projekta  Dr Draga Ljočić – povezuje maticu i dijasporu. On je mišljenja da su oni kao scenaristi opravdali zamisao ovog projekta da su svi učesnici bili zadovoljni , kao i da su se svi lepo zabavili i podsetili nekih velikih dela, koje je uradila dr. Draga Ljočić.

Autor projekta i urednica radija Mladost Anđelka Krasojević takođe je bila oduševljenja emisijom i svoje zadovoljstvo nije krila na kraju snimanja. „Svi učesnici su svojim znanjem i umećem doprineli da snimimo jednu dobru i kvalitetnu emisiju, te verujem da ce svi naši ljudi koji žive širom rasejanja biti oduševljeni onim što smo im pripremili za slušanje. Biće prilike da i preko Jutjuba vide i osete atmosferu koja je vladala dok je emisija sniman. Ona se zahvalila svima koji su doprineli da se napravi divna jednosatna emisija, koja će biti emitovana iz studija kanala K u Arauu, u Švajcarskoj.

Okrestar Mikice Lazarevića Jablovca
Foto: arhiva A. Krasojević