Početna Zanimljivosti Nikola Tesla se u knjizi Moji izumi zahvalio majci

Nikola Tesla se u knjizi Moji izumi zahvalio majci

Georgina Đuka Tesla i Nikola
Foto: arhiva FB Radioaktivni komarac

Za izumiteljski dar koji je posedovao, Nikola Tesla se u knjizi „Moji izumi“ zahvalio majci. U svom poslednjem pismu majci napisao je: „Voleo bih da sam sada pored tebe majko, da ti donesem čašu vode. Sve ove godine koje sam proveo služeći ljudskoj vrsti nisu mi donele ništa drugo sem uvrede i poniženja“.

Georgina Đuka Tesla, majka velikog naučnika, imala je, govorio je njen sin, toliko spretne ruke da je ono što očima vidi, rukama mogla da stvori. Bila je čuvena u celoj okolini zbog svojih ručnih radova. Iako nije znala da čita zanimala se za poeziju i znala je napamet mnoge srpske narodne pesme i mnoge odlomke iz Njegoševog Gorskog vijenca.
Govorilo se da je prava Samarićanka, jer je uvek imala potrebu da pomaže bolesnim i nemoćnim. Morala je preuzeti brigu o staranju šestoro braće i sestara, jer joj je mati umrla vrlo rano. Kada je imala 16 godina, državom je harala nepoznata bolest, a ona je sama brinula o bolesnoj petočlanoj porodici u susedstvu.
Postala je supruga sveštenika Milutina Tesle, sa kojim je u Smiljanu dobila dva sina i tri ćerke. Ona je uspela da ubedi supruga da je za njihovo dete bolje da studira tehniku, umesto Bogoslovije, prenosi na svojoj Fejsbuk stranici „Radioaktivni komarac“.