Početna Škola Počinje dopunska nastava na srpskom jeziku u Sloveniji

Počinje dopunska nastava na srpskom jeziku u Sloveniji

Uprkos složenoj zdravstvenoj situaciji i dugotrajnoj proceduri dobijanja viza, osam redovnih nastavnika angažovanih od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije – doputovalo je početkom nedelje u Sloveniju, tako da škola na srpskom jeziku može da počne.  Za koordinatora nastave je izabrana Blaženka Trivunčić, koja od prošle godine rukovodi nastavnom u Francuskoj i Italiji. Ona se zajedno sa svojim kolegama iz toplo zahvalila svima na pomoći oko realizacije nastave u Sloveniji: „Zahvaljujemo se Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani, Nj. E. ambasadorki Zorani Vlatković i konzulki Ivani Jakšić Matović, koje su sa svojim saradnicima pružile izuzetnu pomoć i podršku, a posebno Savezu Srba Slovenije, koji je inicirao čitav projekat i sproveo prvu, neretko najneizvesniju i najtežu etapu. Srećno, kolege!“

Sa druge strane Srpski kulturni centar Slovenije je pozvao roditelje i učenike koji su se prijavili za dopunsku nastavu srpskog jezika da se dogovori sa slovenačkim osnovnim školama u kraju gde bi se nastava izvodila. „U Sloveniju su stigli nastavnici iz Srbije, koji su dobili rasporede i zaduženja za pojedinačne škole, kao i spiskove učenika, kojima će predavati srpski jezik. Uskoro će sa svim učenicima biti ostvaren kontakt u vezi sa početkom nastave.

Iskreno se radujemo početku ovog najvećeg projekta za srpsku zajednicu u Sloveniji. Pored svih nedaća i problema, uspeli smo svi zajedno da prvi put sistemski rešimo pitanje učenja srpskog jezika u Sloveniji i našoj deci omogućimo da se dodatno razvijaju i na maternjem jeziku.

Posebnu zahvalnost upućujemo ambasadi Republike Srbije, koja je bila i ostala glavni nosilac ovog izuzetno zahtevnog projekta“, istakli su iz Srpskog kulturnog centra.