Početna Škola Realizovan prvi deo projekta „Digitalna učionica“ iz Pariza

Realizovan prvi deo projekta „Digitalna učionica“ iz Pariza

Nabavka opreme – nastavnice i koordinatorka Pariskog regiona
Foto: arhiva B. Trivunčić

Prva faza projekta „Digitalna učionica u funkciji unapređenja dopunske nastave na srpskom jeziku u Parizu“, kojom je obuhvaćeno oko 500 učenika Pariskog regiona je realizovana.

Prva etapa podrazumevala je organizacione pripreme, nabavku tehničkih sredstava i stručno usavršavanje. Nastavnice koje predaju u Srpskoj dopunskoj školi učestvovale su u jednomesečnoj kursu: „Onlajn obuka predavača koji se bave očuvanjem srpskog jezika u dijaspori i regionu“. Obuku je organizovala Akademske srpske asocijacije iz Niša. Nastavnice Milija Jevremović, Katarina Strailović, Tamara Nacik, Ljiljana Simić i Slavica Milić sa koordinatorom dopunske nastave Blaženkom Trivunčić su dobile određeni vid stručne podrške u razvoju metodičkih i digitalnih kompetencija i sa Sanjom Lui ispred Udruženja Francusko-srpsko prijateljstvo Sen Mor su kupile opremu.

Drugi deo projekta „Digitalna učionica“, koga sufinansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu podrazumeva uključivanje učenika u rad, putem digitalnih udzbenika i e-alata koji su njima bliski. Aktivnosti će trajati od oktobra do februara u mestima Pariz, Roni su Boa, Ivri sir Sen, Pjerfit, Obervilije, Montrej, Sen Mor de Fose, Bondi, Sans, Orlean, Kurbevua i Epon.

Koordinatorka Blaženka Trivunčić se u ime Srpske škole zahvalila Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i v.d. pomoćniku direktora Rastku Jankoviću na podršci koja je započela akcijom dopremanja udžbeničkih kompleta za 680 učenika u celoj Francuskoj, te da „svojim činjenjem podseća da se temelji jezičkog i kulturnog identiteta u rasejanju postavljaju upravo u srpskim školama, a doprinose negovanju kulturne slike srpske zajednice u Parizu – u aktuelnom trenutku, ali i u decenijama pred nama“, istakla je Trivunčić.

Plakat učenika Andrije i Matije Stanovića – autori crteža Sava Stanisavac i Mia Svilar

Inače školska internet stranica dostupna je na sajtu  srpski.fr, školskoj Fejsbuk stranici „Srpska škola u Francuskoj, Italiji i Sloveniji“, a nastavni prilozi u elektronskoj bazi nastavnih materijala dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu „Čas po čas“.