Početna Događanja 51. Međunarodni susret Dece Evropi – Radost Evrope „Novi snovi“

51. Međunarodni susret Dece Evropi – Radost Evrope „Novi snovi“

Specijalna emisija povodom 51. manifestacije Radost Evrope
Foto: arhiva DKCB

Međunarodni susret dece Evrope Radost Evrope svake prve nedelje oktobra okupi u Srbiji decu iz preko dvadeset zemalja Evrope i sveta, koja kroz igru, crtež, muziku i ples pokazuju običaje i tradiciju svoje zemlje. Tokom tog susreta Beograd postaje dečja prestonica Evrope iz koje u svet šalje najlepšu sliku o sebi, svojoj kulturi, tradiciji i gostoprimstvu. Organizator ove manifestacije je Dečiji kulturni centar Beograd (DKCB).

Pod sloganom „Novi snovi“, ovogodišnji festival prijateljstva, kulture, tradicije i dečje igre ove godine održava se u novoj i drugačijoj formi, okupljajući decu iz četrnaest zemalja u specijal emisiji posvećenoj 51. Međunarodnom susretu dece Evrope.

– Svaka nova Radost Evrope donosi nam nove generacije i njihove nove snove i realnosti. „Novi snovi“ ove godine predstavljaju želju da se maštanjem, igrom, umetnošću i prijateljstvom prevaziđu izazovi koji su pred nama – istakla je Ivana Tabori Obradović, urednik manifestacije Radost Evrope.

U susret ovom festivalu održane su kreativne radionice onlajn i na otvorenom, na platou ispred Dečjeg kulturnog centra Beograd u Takovskoj 8, sa željom da se deca na kreativan i aktivan način upoznaju sa tradicijom, umetnicima, zanimljivostima, obeležjima i kulturnim nasleđem različitih zemalja Evrope. Kroz raznovrsne umetničke medije predstavljene su kulture petnaest zemalja. Svaka radionica bila je svojevrstan izazov za decu s obzirom na to da su imala priliku da pokažu svoje likovno, plesno, pevačko, glumačko i fotografsko umeće, kao i da svoje znanje o određenim zemljama testiraju i unaprede kroz različite igre i kvizove. Stoga, ovaj letnji program manifestacije Radost Evrope nosio je naziv „Novi snovi – novi izazovi“.

Literari radovi najmađih
Foto: arhiva DKCB

Kontinuitet likovnog susreta sa dečjim stvaralaštvom širom planete nije prekinut, te je XXII Likovni susret Radost Evrope okupio odabrane likovne škole i ateljee koji su učestvovali u Međunarodnom likovnom konkursu Radost Evrope u prethodne dve decenije. Najnoviji radovi njihovih polaznika predstavljeni su u virtuelnoj galeriji, koja se može pogledati na Jutjub kanalu DKCB.

„Ono što odlikuje ovogodišnju selekciju radova jesu dečji likovni odgovori na izmenjeno funkcionisanje sveta izazvano dolaskom virusa. Na taj način ova kolekcija ima i dokumentarni karakter, pa tako radovi učenika starijeg uzrasta iz Henan provincije (Kina) veristički prikazuju medicinare u skafanderima i obolele kojima se pruža pomoć. Na radovima dece mlađeg uzrasta najčešći motiv je sferična forma korona virusa – neprijatelj koga treba savladati. Radovi su poletni i puni vere da će neprijatelj biti pobeđen. Svi ovi radovi bez obzira na nivo likovnog kvaliteta i kreativnog izraza su svedočanstvo o vremenu koje svi proživljavamo i koje nije nimalo lako“ – istakla je dr Nevena Popović, stručni konsultant likovnog segmenta manifestacije.

Svečana završnica manifestacije – gala koncert, koji se tradicionalno održavao svakog 5. oktobra u Sava Centru na Međunarodni dan deteta, ove godine biće u formi specijalne televizijske emisije. Premijerno emitovanje ove specijalne emisije biće 5. oktobra na javnom servisu RTS, 2 program, sa početkom u 18 časova i na Jutjub kanalu DKCB.

Kako je bilo nemoguće ostvariti dolazak dece iz stranih zemalja, kao i smeštanje u porodice u datim okolnostima, učesnici manifestacije iz svih krajeva Evrope poslali su video snimke svog nastupa i poruke posvećene svoj deci sveta. Voditelj emisije je Vuk Trnavac – član Studija glume i kulture govora Dečjeg kulturnog centra Beograd. Ne obazirući se na jezičke barijere, deca će i ovoga puta na manifestaciji Radost Evrope govoriti istim jezikom – jezikom umetnosti i pokazati da za drugarstvo ne postoje prepreke.

„Nadamo se da će se sledeća Radost Evrope vratiti u stari tok i da ćemo jedni drugima bez straha krenuti u susret“, poručili su predstavnici DKCB.