Početna Događanja 12. jun proglašen za Dan srpsko-slovenačkog prijateljstva

12. jun proglašen za Dan srpsko-slovenačkog prijateljstva

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković (u sredini) sa predstavnicima Srba Slovenije,
inicijatorima Dana srpsko-slovenačnog prijateljstva
Foto: arhiva Srpski kulturni centar Ljubljana

Predsednici Srbije i Slovenije složili su se sa predlogom Srpskog kulturnog centra – srpske biblioteke Mihajlo Pupin iz Ljubljane i Nacionalnim savetom slovenačke nacionalne manjine u Srbiji da se 12. jun proglasi za Dan srpsko-slovenačkog prijateljstva. „Veliku zahvalnost dugujemo gradonačelniku Ljubljane, Zoranu Jankoviću, koji se lično zauzeo da ovaj projekat uspe“, istakli su inicijatori.

„Centralni motiv i personalizacija dobrih odnosa naša dva naroda predstavljao je izuzetan lični i profesionalni odnos dva kompozitora, Stevana Mokranjca i Davorina Jenka, kompozitora „Bože pravde“ i stare slovenačke himne, a danas himne slovenačke vojske „Naprej, zastava Slave“.

Stevan Mokranjac nesebično je podržavao Jenka u teškim profesionalnim trenucima, pre svega u vreme prvog izvođenja himne „Bože pravde“ u okviru dela „Markova sablja“. Osim toga, obojica su zajedno nastupali, odnosno izvodili kompozicije u važnim momentima naše istorije. Obojica su umrli iste 1914. godine u razmaku od dva meseca. Oba kompozitora već imaju biste u centru Ljubljane“, naglašeno je u SKC.

12. jun je predložen, pošto je toga dana 1903. godine održana predstava u Narodnom pozorištu, tokom koje su, ova dva kompozitora uputili himnične pozdrave novom kralju Petru Karađorđeviću (Mokranjac svojom „Pozdravnom pesmom“ a Jenko prilogom „Apoteoza Karađorđu“). Mokranjac je o Jenku pisao u prisnom tonu, iskazujući mu zahvalnost za napore, koje je Jenko uložio u stasavanje srpske muzičke kulture, govoreći da smo Jenkove pesme pevali i zavoleli „jer smo pevajući, slušali dragoga Jenka, kako pogrešno, ali oduševljeno, srpski govori.

U ono doba nismo imali boljega predstavnika za umetničku pesmu od Jenka i zato smo ga voleli, volimo ga i volećemo ga uvek kao najboljeg od sviju Slovena muzičara, koji su kod nas radili“.

12. juna 2021. godine Srpski kulturni centar – srpska biblioteka Mihajlo Pupin ugostiće Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji. U okviru manifestacije biće otvorena zajednička izložba „Znameniti Slovenci u Srbiji/Znameniti Srbi u Sloveniji“.