Početna Događanja HO Svi za Kosmet ponovo pomogla porodice i svetinje na KiM

HO Svi za Kosmet ponovo pomogla porodice i svetinje na KiM

Za porodicu Đorđević iz Ajnovca HO Svi za Kosmet obezbedila balirku za skupljanje sena
Foto: arhiva Svi za Kosmet

Humanitarna organizacija iz Beograda Svi za Kosmet, koja ima niz svojih ogranka u Evropi, Americi i Australiji ne miruje u pružanju pomoći svome narodu na Kosovu i Metohiji. I ove jeseni pokrenuto je niz akcija i potrebna je pomoć i podrška sa svih strana. Takođe je realizovano nekoliko dobrih dela, pomognuto nekoliko porodica, vraćeno par osmeha bar na trenutak i olakšalao živom Srbima na Kosmetu.

U aprilu ove godine pokrenula je SMS akciju na broju 4030 (u Srbiji), a do septembra je pristiglo ukupno 6.283 poruka. Prikupljeni novac u vrednosti od 4.050 evra upotrebljen je i pomognute su porodice Milić iz Babinog Mosta i Đorđević iz Ajnovca. Obe porodice žive na KiM.

Porodicu  Milić iz Babinog Mosta čine domaćin Nebojša, supruga Slađana, ćerka Danica (9 godina) i sin Andrija (5 godina). Od primanja imaju platu od 28.000 dinara. Žive u veoma lošim uslovima, svi borave u jednoj sobi, jer druga nije opremljena. U kući nema kupatila. Deo koji su dogradili za sobu i kupatilo ne poseduje stolariju. Organizacija im je obezbedila sanitarije za kupatilo i PVC stolariju u vrednosti od 2.050 evra.

Sanitarije za kupatilo i PVC stolarija za porodicu Milić iz Babinog mosta Foto: arhiva Svi za Kosmet

Porodicu Đorđević iz Ajnovca čine domaćin Goran, supruga Dijana, sin Jovan (2 godine), ćerke Sofija i Helena (1,5 godina), otac Slobodan i majka Fidana. Od primanja imaju Goranovu platu od 18.500 dinara, očevu penziju od 13.000 dinara i penziju tzv. Kosova od 180 evra. Obrađuju pet hektara zemlje, imaju jedni kravu i 17 ovaca. Goran i Dijana nedavno su se vratili da žive u rodnom selu.  Organizacija im je obezbedila balirku za skupljanje sena od 2.000 evra.

„Operateri su prepoznali značaj ove SMS akcije, pa će svi koji to žele imati priliku da pomognu i u narednom periodu. Dovoljno je da pošaljete 1 na 4030 i tako donirate 100 dinara.  Ovu akciju podržale su mnogobrojne poznate ličnosti“.

Na inicijativu sveštenika i paroha crkve Sabora Srba Svetitelja u Đurakovcu kod Peći oca Jovana članovi HO Svi za Kosmet pomogli su saniranje štete na crkvi. Crkva je demolirana je, a od 16. novembra 2002. delimično i minirana i pored prisustva KFOR-a, koji je na brzinu pokušao sanaciju nastalih rupa i pukotina. Crkveni dom kod hrama spaljen. Skrnavljenje crkve i dan danas traje, te su nedavno nestali delovi olovnog krova. „Na inicijativu sveštenika i paroha ove svetinje oca Jovana, stigla nam je molba da pomognemo saniranje štete na crkvi. Jedan od prioriteta je da se što pre saniraju polomljeni prozori, kako ne bi više kroz prozorske otvore ulazile ptice i razna prljavština. Na žalost, skoro svi prozori, a ima ih mnogo, su polomljeni. Odazvali smo se ovoj akciji i velika nam je čast da saopštimo da smo kupili stakla od kvalitetnog klirita za celu crkvu“, istakli su članovi HO Svi za Kosmet!

Svi za Kosmet pomogli u saniranju crkve Sabor Srba Svetitelja u Đurakovcu
Foto: arhiva Svi za Kosmet

Za baku Bogdanu Bogičević, koja živi sam u Drenovcu kod Kline nedavno su tokom noći odnesene kokoške. Članovi HO Svi za Kosmet su rešili da joj malo nadoknade štetu pa joj kupili i poklonili 20 kvalitetnih koka nosilja, koje svaki dan daju jaja.

Takođe članovi HO Svi za Kosmet učestvovali su u realizaciji zajedničke akcije sa HOK „Mladi za Kosmet“ iz Podgorice. Za 18 đaka osnovne škole Dositej Obradović u Orahovcu obezbeđeni su udžbenici za tekuću školsku godinu. Ukupna vrednost akcije bila j 190.030 dinara a HO Svi za Kosmet je učestvovala sa 51.000 (dinara).