Početna Kultura U Beogradu otvorena izložba „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“

U Beogradu otvorena izložba „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“

Otvorena izložba o prijateljstvu Francuske i Srbije
Foto: arhiva Zaprokul

U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka danas je otvorena izložba „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“. Izložba je postavljena povodom objavljivanja dvojezične luksuzne monografije pod istim nazivom, čiji je autor dr Aleksis Trud, profesor Univerziteta u Versaju i vodeći stručnjak za istorijat međudržavnih i kulturnih odnosa između Srbije i Francuske.

Izložba se sastoji od 15 panoa na kojima je predstavljen vizualni materijal i prateći tekst o nekim od najvažnijih momenata u istoriji odnosa dva naroda, od prvih kontakata u srednjem veku, preko diplomatske prepiske i savezništva u Prvom svetskom ratu do spomeničkog nasleđa koje povezuje dve kulture. Među vizuelnim materijalima predstavljena je i vredna arhivska građa.

Pored panoa, na izložbi je na ekranima moguće videti i bogat dokumentarni materijal u vlasništvu Jugoslovenske kinoteke, sastavljen od filmskih zapisa koji svedoče o srpsko-francuskim odnosima.

Izložbu su otvorili autor monografije dr Aleksis Trud,  direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka dr Vuk Vukićević i urednik monografije dr Vladimir Kolarić.

Promocija knjige „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ sutra će biti održana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, a u petak u Matici srpskoj u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul).

dr Aleksis Trud, profesor Univerziteta u Versaju sa kolegama u Beogradu dr Vukom Vukićević idr Vladimirom Kolarićem
Foto: arhiva Zaprokul