Početna Najave Teslina naučna fondacija iz Filadelfije pokrenula projekat Istraživanje stavova naših sunarodnika –...

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije pokrenula projekat Istraživanje stavova naših sunarodnika – prvi korak ka dobroj saradnji

Tim sastavljen od pojedinaca i neprofitnih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama i u Srbiji, na čelu sa Teslinom naučnom fondacijom (www.teslasciencefoundation.org), pokrenuo je  projekat – Istraživanje stavova naših sunarodnika u Srbiji, zemljama regiona i u rasejanju, po pitanju saradnje matice i dijaspore, srpskog nacionalnog interesa i onoga što je potrebno da se saradnja svih Srba sveta unapredi.

Slika Teslin narod
rad samukom srpskog slikara Zorana Anđelkovića, član TNF
Foto: arhiva P. Karasović


„Do sada je deo tima koji čine sociolozi, psiholozi i stručnjaci za komunikaciju predložio deo pitanja na koja bi ispitanici dali svoje odgovore i predloge (s obzirom da u upitniku postoje i pitanja na koja se može odgovoriti opisno) na temu očuvanja srpskog nacionalnog interesa širom sveta i saradnje matice i dijaspore“, objašnjeno je na zvaničnom sajtu Tesline naučne fondacije.

Upitnici su podeljene u dve grupe i namenjeni su ljudima koji žive u matici i regionu i drugi koji je namenjen našim ljudima u rasejanju. Planirano je da bude anketirano više 5.000 pripadnika srpskog naroda širom sveta.

Upitnici se nalaze na internet stranici www.teslinnarod.com. Predlagači najkvalitetnijih ideja imaće priliku da ih detaljnije obrazlože putem društvenih platformi Tesline naučne fondacije (TeslaTalk.TV, Zoom video konferencije, socijalne mreže itd).

„U kasnijim fazama projekta, sav prikupljeni materijal koristili bismo za snimanje dokumentarnog filma i serije „Teslin narod”“, istaknuto je na sajtu Tesline naučne fondacije.

Cilj ovog projekta je „stvaranje platforme za predlog Nacionalnog programa svih Srba sveta kako bismo pokušali da napravimo što bolju saradnju matice i dijaspore, a samim tim pomogli našoj matici na najbolji način. Zato ovom prilikom još jednom pozivamo sve patriotski i nacionalno osvešćene Srbe da se sa svojim predlozima i odgovorima kroz ankete uključe u izradu predloga Nacionalnog programa svih Srba sveta i da na taj način uzrastemo u narod kojim će se svi njegovi pripadnici ponositi. Kao što je pokojni patrijarh Pavle govorio „Kada će nam biti bolje? Kada mi budemo bolji”“, pojašnjeno je u Teslinoj naučnoj fondaciji.

„Pozivamo sve dobronamerne Srbe širom sveta i sve one koji prihvataju državu Srbiju za svoju maticu kao i prijatelje naše zemlje i naroda, da popune anketu i svojim predlozima daju doprinos u nalaženju rešenja za što bolju saradnju matice i naših naroda širom sveta“, istakao je predsednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar.

Projekat je podržan od Uprave za dijasporu Srbije kao i od mnogih organizacija i pojedinaca širom sveta. „Mi NE pripadamo nijednoj političkoj stranci niti zastupamo bilo koju političku opciju. Isključivo radimo na prepoznavanju postojećih problema i prepoznavanju rešenja svih građana naše građanske države Srbije“, dodao je Lončar.