Početna Događanja Mikica Petronijević o Nebeskoj liturgiji vladike Nikolaja i o novom druženju u...

Mikica Petronijević o Nebeskoj liturgiji vladike Nikolaja i o novom druženju u Cirihu u subotu uz monodramu Milutin

Sa druženja u Cirihu minulog vikenda
Foto: arhiva M. Petronijević

Mikica Petronijević srpski glumac, režiser i pisac nalazi se u Švajcarskoj na opštu radost srpske populacije u tom zemlji. Srbi željni kulture i kulturnih događanja iako u ograničenom broju dolaze na druženje i zahvaljuju se poznatom glumcu, čestom i radom gostu u Švajcarskoj na svim lepim kulturnim i humorističkim momentima koje im pruža.

Nakon uspešne promocije novog romana „Remek delo ili dodir Boga“ u Bazelu u kafiću Freska u Cirihu, minulog vikenda održao je i duhovno-književno veče „Gospode prosvetli tamu moju“. Duhovno književno veče je bilo podeljeno u dva dela. U prvom delu poznati glumac je izveo Nebesku liturgiju i delove iz Molitve na jezeru Svetog Nikolaja Velimirovića, dok je u drugi posvetio promociji svog novog romana Remek delo ili dodir Boga!

„Sveti vladika Nikolaj kaže: Ceo moj život je bio obračun između mene i mene. Mene kakav jesam. I mene kakvim me Gospod želi. To je u najkraćem o romanu i duhovnoj borbi glavnog junaka kroz njegov život slabog i sklonog svakom zemaljskom grehu….“ rekao je Mikica Petronijević i dodao: „Mislim da svaki pravoslavni vernik treba da čita Sv. Vladiku Nikolaja koji u svojim brojnim delima nudi odgovore na svakodnevna pitanja savremenog čoveka… Njegova proročka Nebeska liturgija kao da je pisana juče… Velikaši pravdu pogazili…bogataši milost ostavili.. Ne poštuje mlađi starijega…nit djevojke drže djevojaštvo…mladi momci poštenju se smiju…svestenice verom oslabili.. U ovim zlim vremenima ljudima je neophodan zagrljaj…lepa reč razumevanje i podrška. Treba da se okrenemo jedni ka drugima a ne da se udaljavamo jedni od drugih“, rekao je Mikica Petrović za portal Rasejanje.info.

On je dodao da je u planu redovan repertoar u kafiću Freska gde „ćemo kroz duhovnost, književnost i poeziju ali i kroz humor jačati veru i osnaživati našu publiku da zajedno prebrodimo ova teška vremena prepuna iskušenja“.

Zato će sledećeg vikenda u čast obeležavanja početka Kolubarske bitke izvesti monodramu Milutin, dramatizaciju romana Danka Popovića  Knjiga o Milutinu.

Mesto okupljanja je kafe Freska „kao kulturno utočište u vikendima pred nama“.

„Kabare za bolesti duše! Uporno nas leče od korone a na dušu zaboravljaju!

Nikad potrebniji smeh, kao lek…Nikad potrebnija lepa reč i pesma kao melem za naše nevidljive rane i ožiljke. Muzička pratnja na klaviru i pesma Marije Ihasz Šećerov. Za humor i ostalo je zadužen Mikica Petronijević, dok je specijalni gost Sava Ilić, pesnik. Tehnička podrška – Dušan Šećerov. Dođite na terapiju. Kafe Freska, kao kulturno utočište u vikendima pred nama“, naglasio je glumac, režiser i pisac Petronijević.
Novo druženje je u subotu  7.11.2020.  Opfikon8152 – Thurgauerstrasse 119 – Cirih. Početak od 19  časova, ulaz 20 franka a broj mesta ograničen. Rezervacije na broj:+ 4179 207 97 25.

Novo druženje ponovo u subotu 7.11. u kafiću Freska uz Mikicu Mariju i Savu
Foto: arhiva M. Petronijević