Danijela Bjelica i Rade Jovanović priredili u St. Galenu u Švajcarskoj muzičko veče za pamćenje


Danijela Bjelica i Radovan Rade Jovanović
Foto: arhiva D. Bjelica

Muzičko veče za pamćenje u Biblioteci grada St. Galen u Švajcarskoj priredili su sopran Danijela Bjelica uz pratnju harmonikaša Radovana Rada Jovanovića. Danijela i Rade su veoma poznati tandem srpskoj javnosti u Švajcarskoj i to pod imenom muzički Duo DaR. Da je pandemija izazvana virusom korona zaustavila mnoga kulturna događanja pokazalo je interesovanja je ovo muzičko veče. Zbog strogih propisa moglo je da prisustvuje samo 40 posetilaca, ali je interesovanje bilo veliko da bi bez problema do kraja godine mogli da održavaju iste ili slične muzičke večeri. „Bilo je fantastično videti punu salu koliko je u ovim vremenima sa puno ograničenja bilo moguće i doprineti gajenju srpske kulture“, izjavila je Danijela Bjelica za portal Rasejanje.info.

Izvedeni repertoar nikoga nije ostavio ravnodušnim. „Putovali smo od istočne i južne Srbije, preko Šumadije do raznih krajeva Balkana, posetili i okolna mora uz njihovu tipičnu muziku i mnoštvo karakterističnih instrumenata. Uživali smo u laganim, melanholičnim pesmama, kao „Zajdi, zajdi“, „Marijo deli bela Kumrijo“, igrali u sebi i sedeći uz po Niškoj Banji ili, nadigravali se i šalili po Šumadiji, žarili sa raznim ciganskim poskočicama i mirisali Ruže rumene“, slikovito je opisala Danijela.

Pored dobrog ritma uz divne pesme koje su bile za svačiju dušu veče su ulepšali pesnik Sava Ilić iz Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i glumac Slaviša Milošević, glumac pozorišta Horizont.

Oni su na svoj način kroz poeziju i glumu takođe oduševili prisutnu publiku, koja ih je pozdravila burnim aplauzima.

Prisutna publika je uživala u programu Duo DaR-a
Foto: arhiva D .Bjelica

Organizator muzičke večeri je bila Biblioteka grada St. Galen u saradnji sa kulturnim udruženjem Bodensko jezero ispred koga se posebno za ovu manifestaciju založila Vesna Rohner. Voditelj programa bila je Dragana Zimonjić, poznati i istaknuti društveni i kulturni aktivista u Švajcarskoj i inicijator Serbika kafea.  

Danijela Bjelica je izrazila nadu da će u narednom periodu biti više ovakvih događanja, kao i prisutna publika, koja je i sa maskama na licu uživala u ovom divnom kulturnom događaju.

Sopran Danijela Bjelica završila je Muzičku akademiju odsek pevanje u Skoplju i Beogradu. Nakon studija postala je član hora Radio-televizije Beograd i radila je u Narodnom pozorištu u Beogradu. Od 1998. je u Švajcarskoj i angažovana je u Ciriškoj operi, gde kao solista izvodi razne koncerte, opere, operete…

Sa druge strane, muzički put Radovana Jovanovića počeo je 60-ih godina sa muzičkom školom za harmoniku u Vrnjačkoj Banji. Ljubav prema tom instrumentu ostala je veoma jaka pa sa harmonikom intenzivno družio svih ovih godina paralelno uz svoj inženjerski posao. Pored instrumentalnog rada bavi se i studijskim radom u svom tonskom studiju kao i pevanjem kako solističkim tako i u raznim horovima i ansamblima.

Učesnici i organizatori muzičke večeri
Foto: arhiva D. Bjelica