Početna Događanja Otkazana svečana ceremonija u Parizu u znak počesti palim srpskim vojnicima iz...

Otkazana svečana ceremonija u Parizu u znak počesti palim srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata

Savez Srba Francuske obaveštava da je otkazana svečana ceremonija zakazana u znak počasti srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji su sahranjeni na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu. Razlog su vanredne mere, koje je uvela francuska vlada pogoršanja situacije izazvane pandemijom virusa korona. „Francuski Komitete za sećanje, odlukom generalnog kontrolora oružanih snaga Francuske otkazao je prisustvo „Nosača zastava” na svim ceremonijama sećanja na Veliki rat do 1. decembra. Nikada ne zaboravimo Francusko-srpsko prijateljstvo stvoreno oružjem (1914-1918) i neka je večna slava i hvala srpskim borcima koji su stradali tokom golgote i vaskrsenja Srbije u Prvom svetskom ratu“, napisali su svojoj Fejsbuk stranici predstavnici Saveza Srba Francuske.

Pomen palim vojnicima
Foto: arhiva Savez Srba Francuske

Dan primirja u Prvom svetskog ratu je povod da Srbi masovno i kolektivno izađu na Srpsko vojničko groblje u Tijeu, na kome je sahranjeno je 747 srpskih ratnika koji su sa fronta prevezeni u francuske bolnice. Na istom groblju je sahranjen i kasnije ubijeni Esad-paša Toptani, koji je omogućio prelazak srpske vojske preko Albanije.

Prošle godine pomen na Srpskom vojničkog groblju služio je otac Justin iz pravoslavne crkve Sveti Sava iz Pariza. Vence su položili ambasador Srbije u Parizu Nataša Marić i izaslanik Ministarstva odbrane pukovnik Miroslav Nikolić, u ime Republike Srpske ministar-savetnik u ambasadi BiH u Parizu Tamara Đogo Kovačević. Takođe cveće i vence su položili predstavnici srpskog rasejanja, stari ratnici i učenici Srpske dopunske škole iz Pariza i pariskog regiona.

Počast su odali i predsednik udruženja francuskih starih ratnika admiral u penziji Anri Lakaj, predstavnik starih ratnika francuske policije Žan-Pol Baše, kao i Danijel Bonokori, čiji je deda po majci, lekar Pol Emil Gandar, bio uz srpsku vojsku tokom prelaska Albanije i nosilac je više srpskih odlikovanja. Takođe položen je venac u ime državne sekretarke u Ministarstvu vojske Francuske Ženevjev Darijesek

Cveće na Srpskom vojničkom groblju položili su i praunuk vojvode Živojina Mišića Đorđe Stojanac, i unuk generala Draže Mihailovića Vojislav Mihailović, dok je predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković poručio da je skup održan „u znak sećanja na hrabre vojnike koji su život dali da bi nove generacije mogle da žive u miru, u čast milion i dvesta hiljada poginulih Srba i u sećanje na srpsko-francusko prijateljstvo skovano u Prvom svetskom ratu“.