Početna Škola Srpska dopunska škola u Frajburgu u Nemačkoj počela sa neposrednom nastavom

Srpska dopunska škola u Frajburgu u Nemačkoj počela sa neposrednom nastavom

sa prvog časa u ovoj školskog godini u Frajburgu
Foto: Rasejanje.info

Srpska dopunska škola u Frajburgu počela je, neposrednom nastavom prethodne nedelje. Razlog kašnjenja je nemanje prostora za održavanje nastave. Naime usled pandemije virusa korona uprava Pestaloci osnovne škole (u kojoj se do sada nastava odvijala) je odbila postojeći prostor za sve učenike. U njihovu učionicu su mogli samo đaci te škole i to istog uzrasta. Takva ponuda je bila neprihvatljiva za Srpsku školu, jer u toj konstalaciji ne bi mogao nijedan đak da ide na nastavu. Koordinatorka Srpske škole u nemačkoj pokrajini Baden- Virtemberg Tatjana Popović radila je na rešenju. Uprava grada Frajburga zadužena za obrazovanje izašla je u susret svim dopisima koje je uputila koordinatorka Popović i omogućila prostor u školi Richard Ferenbach Gewerbeschule. Dobijena učionica je u  centru grada nadomak glavne železničke stanice u Frajburgu. Do početka neposredne nastave izvođena je nastava na daljinu.

Od tridesetak đaka upisanih đaka na prvom času je bila polovina.  S obzirom da je prostor dobijen dva dana pred početak nastave mnogi roditelji nisu mogli da se organizuju i dovedu decu, ali su najavili da će već narednog časa njihovi mališani biti u školskim klupama.

Na prvom, neposrednom času u učionici, bilo je i novih učenika, na opštu radost i učiteljice Biljane Anđelković i prisutnih đaka. Na učenicima se videla radost. Većina se nije videla od početka marta, od kada su škole u Nemačkoj bile zatvorene. I nakon omogućavanja da se deca vrate u nemačke škole uprave mnogih gradova nisu dozvolile da se u njihovim učionicama održava i nastava na maternjem jeziku. Videlo se, da su se deca uželela susreta i razgovora. Niko nijednog trenutka nije dovodio u pitanje higijenske mere koje se sprovode, tako da učiteljica nije imala nikakvih problema sa đacima.

Već na prvom času učiteljica Biljana je proverila znanje prisutnih đaka, pogledala domaće koje su imali onlajn da urade. Sa starijima je radila o Tesli i Vuku, sa mlađima slova, podelila je knjižice i svedočanstva onima koji ih do sada nisu dobili. Za danas je najavljeno da se obradi Prvi svetski rat i Dan primirja, tema koju su svi đaci koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku prethodne nedelje obradili.

Učiteljica Biljana je započela i pripremu ispita srpkog jezika. Po prvi put od kada postoji Srpska dopunska škola u Frajburgu se prijavilo 13 učenika. Škola na srpskom jeziku je četvrtkom od 18 do 20.30. S obzirom da je grupa velika đaci će morati da budu podeljeni u dve grupe. Dodatne informacije se mogu dobiti od učiteljice Biljane putem mejla bilja.bgd3@gmail.com

Zajednička slika za početak
Foto: Rasejanje.info