Početna Škola O Danu primirja i o Velikom i sa časove nastavnice Nataše Milenković

O Danu primirja i o Velikom i sa časove nastavnice Nataše Milenković

Učiteljica Nataša Milenković (sredina) sa koordinatorkom nastave u BV Tatjanom Popović i učenicima u Kirhajmu
Foto: N. Milenković

Tokom protekle nedelje u srpskim dopunskim školama koje vodi nastavnica Nataša Milenković u Rojtlingenu, Kirhajmu, Ajslingenu, Kalvu i Sindelfingenu na prigodan način je obeležen završetak Prvog svetskog rata – Dan primirja.

„Učenici su na časovima detaljno obradili Prvi svetski rat, proširili znanja o važnim bitkama za vreme Velikog rata, detaljno obradili Cersku bitku na čelu sa Stepom Stepanović, kao i Kolubarsku bitku čiji je vođa bio vojvoda Živojin Mišić. Saznali su činjenice o Albanskoj golgoti, kralju Karađorđeviću, posebno su bili očarani malim Momčilom Gavrićem, kao i Milunkom Savić, hrabrom ženom i junakinjom. Slušali su pesmu „Tamo daleko“  koja ih je posebno ganula, kao i pesma „Kreće se lađa francuska“. Saznali su i zašto se 11. novembra nosi simbol natalijina ramonda i zašto je cvet ramonda važan i koju moć poseduje“, istakla je nastavnica Nataša Milenković.

Deo đaka u Sindelfingenu
Foto: N. Milenković

Ona je dodala da su učenici na času pokazali i svoju kreativnost. „Imali su zadatak na nacrtaju natalijinu ramondu. Radi utvrđivanja stečenih znanja na času je odigrana igra asocijacija koja je učenicima bila izuzetno zanimljiva. Đaci su putem ove igre obnovili i utvrdili nastavni sadržaj koji su obradili tokom časa. Na samom kraju časa pravili smo zajednički pano. I ovoga puta su na taj način izrazili kreativnost i samostalnost, ali  i saradnju“ dodala je Nataša, koja radi kao honorarni nastavnik.

„S obzirom da trenutna situacija ne dozvoljava grupni rad, učenici su radili u paru, tačnije sa bratom ili sestrom. Dobili su zadatak da na jednom papiru napišu ili zalepe detalj iz Prvog svetskog rata koji je ostavio poseban utisak na njih. Radovi su bili interesantni, a našli su svoje mesto na zajedničkom panou“.

Učiteljica Nataša Milenković istakla je da je veoma zadovoljna što su njeni đaci i ovoga puta „jedan kreativan i veoma zanimljiv način utvrdili stečena i usvojili nova znanja o Prvom svetskom ratu i Danu primirja“.