Početna Događanja Krsna slava Srpskog lekarskog društva Nemačke –Sveti besrebrenici Kozma i Damjan, po...

Krsna slava Srpskog lekarskog društva Nemačke –Sveti besrebrenici Kozma i Damjan, po prvi put proslavljena van manastira Himelstir

Sveštenik Milenko Bakmaz u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Hajlbronu
Foto: arhiva M. Bakmaz

Srpsko lekarsko društvo iz Nemačke obeležilo je svoju krsnu slavu posvećenu Svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu, u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Hajlbronu. „Zbog epidemiološke situacije i okolnosti u kojima se nalazimo, ne samo mi, nego i celo čovečanstvo, izazvano pandemijom korona virusa, ove godine, po prvi put, još od osnivanja društva, daleke 1978. godine, i prve slave koja je proslavljena u domu njihovog osnivača dr Slobodana i Slavke Teodorović u Retenu pored Hanovera, slava je obeležena izvan manastira Himelstira“, piše na sajtu Eparhije diseldorfske i nemačke.

Sveštenik M. Bakmaz sa kumom ovogodišnje slave dr Vladimorom Babićem
Foto: arhiva M. Bakmaz

Kum ovogodišnje, četrdeset i druge po redu, slave bio je dr Vladimir Babić iz Vircburga sa porodicom. Po blagoslovu episkopa Grigorija slavski kolač je osveštao protonamesnik Milenko Bakmaz iz Štutgarta.

„Iako ove godine nismo bili u mogućnosti da slavlje obogatmo slavskom trpezom i prigodnom muzikom, kako je to do sada bila praksa i tradicija, ipak raduje činjenica da se i pored teških okolnosti nije prekinula, već sada duga tradicija, obeležavanja lekarske krsne slave. Pored činjenice da je lekarska služba posebno uzvišena, danas više nego ikada izražavamo zahvalnost za sav trud i nadljudski napor koji svi doktori i zdravstveni radnici, širom sveta, ulažu, nesebično sebe dajući u borbi protiv korona virusa. Isto tako, molimo se Gospodu, i Svetim besrebrenicima i čudotvorcima Kozmi i Damjanu, da svima vama podare zdravlja, snage i istrajnosti, da bi i vi, i svi ljudi kojima je vaša pomoć potrebna, iz svega izašli ne samo kao pobednici, nego i sa saznanjem da spašavajući „i jednog od onih Hristovih malih“, što je u suštini svaki čovek, Bogu službu činite“, istakao je otac Milenko u svojoj besedi.