Početna Vesti Srbi sa žaljenjem primili vest o smrti patrijarha Irineja

Srbi sa žaljenjem primili vest o smrti patrijarha Irineja

Poseta patrijarha Irineja hramu Presvete majke Paraskeve u Karlsrueu 2014. godine
Foto: P. Tučev

Preko društvenih mreža, uz fotografije, po koju rečenicu i po koji događaj Srbi iz rasejanja se i pojedinačno i preko svojih saveza, klubova i udruženja opraštaju od patrijarha Irineja.

„Vest da se upokojio Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej primili smo sa najdubljim žaljenjem, jer smrt njegove svetosti predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski narod  U ime Zajednice upućujemo izraze najdubljeg saučešća sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve. Večnost Božija  Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)“, stoji u saopštenju Zajednice srpskih klubova u Beču.

„Teško nas je pogodila tužna vest o upokojenju patrijarha srpskog, gospodina Irineja. Svi Srbi, ma gde živeli, sa velikim žaljenjem su primili ovu vest. Sudbina naše crkve i celog našeg naroda mu je uvek bila na srcu. I u ovim teškim danima, sve dok je mogao, bio je sa svojim narodom i delio nadu i utehu ljudima. Njegov odlazak je veliki gubitak za našu crkvu i naš narod. Slava mu“, istaknuto je u SPKD Prosvjeta Austrija.

Društvene mreže pune fotografija Srba iz rasejanja sa upokojenim patrijarhom Irinejom
Foto: P. Tučev

„Ponosni na sve što je upokojeni patrijarh Irinej učinio za očuvanje Kosova i Metohije, naše pravoslavne vere i srpski narod ma gde on živeo, izražavamo izraze najiskrenijeg saučešća Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu i svim vernicima“, napisali su članovi upravnog odbora ASKD Vilhelmina Mina Karadžić iz Beča.

„Kao narod izgubili smo još jednog velikog duhovnog pastira koji je svojom nepokolebljivom verom u Hrista mudro, smireno i promišljeno predvodio srpsku Crkvu i srpski rod u tmurnim vremenima 21. veka. Kažu da je blaženopočivši patrijarh jedini put u javnosti zaplakao kada je posetio Orahovac, dirnut dočekom koji su mu priredila srpska deca sa KiM. Kosovo je bilo i ostalo Njegova najveća briga, Njegova najveća radost i tuga, a borba za očuvanje duhovne kolevke najveće patrijarhovo zaveštanje srpskom narodu“, napisali su članovi Saveza  Srba Slovenije.

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u rasejanju služeni su pomeni patrijarhu Irineju. Sa služenjem pomenima će se nastaviti i za vikend.