Početna Događanja Proslavljena hramovna slava u Lipštatu u Nemačkoj

Proslavljena hramovna slava u Lipštatu u Nemačkoj

Sa parohijske slave u Lištatu – održan i pomen patrijarhu Irineju
Foto: arhiva M. Radmilo

Hramovna slava Sveti Stefan Dečanski proslavljena je minulog vikenda u Lipštatu, u Nemačkoj. Jerej Marko Radmilo, nadležni paroh kaselsi služio je liturgiju.

Nakon pročitanog odeljka iz Svetog Jevanđelja, otac Marko se obratio prisutnima: „Gospod je moja krepost, Spasitelj i Izbavitelj moj, evo dva isceljenja, dva čuda koja čini Hristos nas radi! Naime uvek Gospod isceljuje različite ljude, razrešuje ih od grehova, miluje i daruje jer voli čoveka. Tako isceli krvotočivu ženu čija vera je bila velika i vaskrsava Jairovu kćer iz mrtvih! Šta znače reči da Hristos isceljuje? Znače učiniti čoveka celim, vratiti ga u stanje kakvim ga Gospod stvorio. Čovek biva bolestan od grehova i strasti i dolazi do teškog telesnog i duhovmog stanja, bolestan je, propada, umire… Njegovo stanje se menja, kao biljke ukoliko ne vide sunca i ne hrane se kišom propadaju-suše se! Gospod Silan i Blag želi da se svaki čovek spase. Za spasenje je potrebna vera, jer ko ima veru koliko zrno (seme) gorušičino (jedno od najmanjih u prirodi), taj će i pored najtežih životnih poteškoća biti spašen!

Slavski obred _sveštenik Marko Radmilo i kum slave Miladin Popović
Foto: arhiva M. Radmilo

Sveti Stefan Dečanski, slava mu i milost! Divni čudotvorac čije mošti su u manastiru Visoki Dečani na našem raspetom Kosovu i Metohiji. Mnogi bolesni, nemoćni, slabi odlaze Svetom kralju Stefanu Dečanskom na poklonjenje, ali se tek po neko isceli, jer se moramo truditi oko naše vere. Radeći na svojoj veri mi se vraćamo Bogu u zagrljaj, a on nas kao i svaki roditelj uči i ukori, ali i pruža ruku kada padnemo i daje nam ono što nam je potrebno, kako kaže jedna molitva na Liturgiji: „Razdeli darove svakome prema njegovoj potrebi”. Gospod nas čeka, trpi, očekuje da mu se obratimo. Tek kada počnemo živeti verom, misliti verom, osećati verom, lekovi u Crkvi od Lekara duše i tela postaju delatni u našim životima. Gospoda koji je Divan i Milostiv i Čovekoljubiv, koga slavimo i pevamo u sve vekove, Amin!”

Nakon liturgije osveštana su slavska znamenja i održan je pomen patrijarhu Irineju. Kum ovogodišnje slave bio je Miladin Popović sa porodicom.