Početna Događanja Arno Gujon imenovan za direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima...

Arno Gujon imenovan za direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u region

Arno Gujon izabran za vršioca dužnositi direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu
Foto: arhiva A. Gujon

Vlada Republike Srbije imenovala je, Arnoa Gujona za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, pri Ministarstvu spoljnih poslova

Arno Gujon je vrlo dobro poznat srpskoj javnosti. Osnivač je nevladinih organizacija „Solidarnost za Kosovo“ i „Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji“. Autor je i koautor četiri knjige o Srbiji i Kosovu i Metohiji i dobitnik je brojnih visokih priznanja u Srbiji i Republici Srpskoj, između ostalih Ordena Svetog Save prvog reda, Ordena Njegoša prvog reda, Zlatne medalje predsednika Srbije za zasluge. Realizovao je brojne akcije pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, i bio aktivan na širenju istine o događajima na prostorima bivše Jugoslavije.

Na svom Fesjbuk profilu Arno Gujon je napisao:

„Ovo je čast za mene lično ali i za celu moju porodicu. Na meni je sada velika odgovornost. Ne predstavljam više samo sebe ili svoju humanitarnu organizaciju, već državu Srbiju. Svestan sam da ću biti izloženiji nego ranije zbog toga i da izlazim sada iz svoje zone komfora… Ali znam da ću takođe moći da radim još više, bolje i efikasnije za dobrobit zemlje koju sam srcem izabrao“.

On je naveo da kada je pročitao ciljeve Uprave „da se nije dugo kolebao da li da prihvati ili ne“. A ciljevi su

– Očuvanje i razvoj duhovne, nacionalne i kulturne samostalnosti srpskog naroda izvan matice.

– Poboljšanje položaja dijaspore i Srba u regionu.

– Ekonomsko i kulturno umrežavanje sa Srbijom.

– Očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

„Za sve to se vredi boriti, pa čak i kada borba izgleda neravnopravna. Srbi sa Kosova i Metohije, uz koje sam proveo 16 godina svoga života, naučili su me svojim primerom da nikad ne treba odustati. Posao koji me sada čeka jeste ogroman. Ali moja energija da ga obavim je još veća. Već se radujem susretima sa našim ljudima iz regiona i dijaspore kao i novim izazovima“

Uz reči hvale Vladi Srbije on se zahvalio i „svima vama na ogromnoj podršci koju mi neprestano pružate od kada sam se preselio u Srbiju 2012“.