Početna Događanja Prvo učešće đaka Srpske škole iz Štutgarta u projektu „Obrazovni krug“

Prvo učešće đaka Srpske škole iz Štutgarta u projektu „Obrazovni krug“

Učenici Srpske škole iz nastavne grupe Nojgerojt u Štutgartu sa koordinatorkom Tatjanom Popović učestovali u projektu „Obrazovni krug
Foto: arhiva T. Popović

Na poziv Stevana Kovačevića, idejnog tvorca Obrazovnog kruga, direktora i osnivača Krosa RTS-a, po prvi put učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg učestvovali u projektu „Obrazovni krug“. Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Kancelarije za dijasporu i Srba u regionu Vlade Republike Srbije, Francuskog instituta u Beogradu i Matematičkog instituta SANU. Autor je dr Gordana Stepić, a koautor programa projekta je Blaženka Trivunčić.

U cilju unapređenja nastave i uspostavljanja saradnje sa redovnim školama u Srbiji, realizovano je virtuelno druženje naših učenika iz nastavne grupe Nojgerojt u Štutgartu i Osnovne škole Bratstvo iz Novog Pazara, dopunske škole iz Italije i OŠ Ljubica Radosavljević Nada iz Zaječara  koji uče srpski, nemački, francuski i italijanski jezik.

„U otežanim uslovima izazvane pandemijom virusa korona, kada se dopunska nastava u većini škola širom Evrope odvija onlajn, imali smo sreću da susret realizujemo sa časa neposredne nastave uz poštovanje svih mera zaštite i prevencije koje propisuje Ministarstvo kulture, omladine i sporta Baden-Virtemberga“, istakla je koordinator Srpske dopunske škole za nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg, Tatjana Popović.

U dogovorenom terminu učenici su sa velikim nestrpljenjem i radoznalašću očekivali uključenje svojih drugara, a posebno svih javnih ličnosti koje su prethodno najavljene i  kojima su se učenici posebno radovali. Uključenje je počelo obraćanjem Stevana Kovačevića koji je još jednom istakao važnost nastavka „Obrazovnog kruga“  u otežanim okolnostima i svrsishodnost samog druženja.

„Na času u Štutgartu su toga dana, u đačkim klupama sedeli Aleksa, Simon, Aleksandar, Tara, Helena, Sara i Ana. U znak dobrodošlice za naše prvo pojavljivanje u „Obrazovnom krugu“ ovog puta otvorili su upravo učenici iz Štutgarta  i krenula su pitanja za goste iz sveta umetnosti, nauke i sporta koji su bili sa druge strane ekrana, a neki od njih i sa druge strane sveta“, dodala je koordinatorka Popović.

„Prvo je mali Aleksandar našem istaknutom reditelju Stefanu Arsenijeviću postavio pitanje da li bi on  napravio film o svojoj učiteljici i kako bi taj film izgledao. Ovo neočekivano i originalno pitanje probudilo je kod reditelja sećanje na detinjstvo i iznedrio odgovor da se on seća uvek rado seća svoje učiteljice kao stroge, ali pravedne i da bi voleo da on njoj napravi film.

Nizala su se pitanja i za druge goste, pa je tako Simon pitao Davora Štefaneka, srpskog rvača i reprezentativca u rvanju grčko-rimskim stilom,  da li se tukao u školi kad je bio mali. To pitanje izmamilo je osmeh Štefaneku i vratilo sećanje na njegove školske dane.

Helena i Tara
Foto: T. Popović

Zapaženi nastup u druženju imala je i naša učenica Ana. Ona je kao uvod u pitanje „Kojom bojom biste obojili Dan primirja?“, našoj poznatoj slikarki Slobodanki Rakić Šefer, odsvirala na violini melodiju pesme „Tamo daleko“. Još malo smo ostali u svetu muzike, pa je Julia pitala prof. dr Zorana Ognjanovića sa Matematičkog instituta SANU: „Da li je istina da su najbolji matematičari i muzičari?“ koji se zahvalio na zanimljivom pitanju i  rekao da u tome ima istine“, prenela nam je deliće divne atmosfere i zanimljiva pitanja koordinatorka Popović.  

Pitanjima i priči sa vršnjacima i javnim ličnostima nije bilo kraja, te je druženje koje je bilo predviđeno da traje 30 minuta trajalo 50 minuta.

„Deca iz svih škola su pažljivo slušala svoje vršnjake iz različitih zemalja i javne ličnosti i uživala u dvosmernoj komunikaciji.

Ovakav vid druženja predstavlja oblik savremene nastave i u vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja  omogućava učenicima inovativnost i korišćenje savremene tehnologije u procesu sticanja  i povezivanja znanja.

O važnosti projekta već je mnogo rečeno, o lepoti druženja takođe. Ono što je najlepše su buduća poznanstva učenika kroz učenje u projektu „Obrazovni krug“ i osmesi dece koja su ukras ovoga sveta“, dodala je Tatjana Popović