Početna Zanimljivosti Na današnji dan Nađa Regin bi napunila 89. rođendan

Na današnji dan Nađa Regin bi napunila 89. rođendan

Nađa Regin i Šon Koneri
Foto: arhiva Gromade Filmske

Fejsbuk stranica Gromade Filmske godinama objavljuje interesantne priče o glumcima širom sveta. „Što kroz šalu, što kroz zbilju, podsećanje na neke legendarne i manje legendarne pre svega ljude, a onda i filmove, likove, serije itd. itd“ stoji u opisu ove divne stranice.  Tako je zapisan i sledeći test o, za mlađe generacije ne toliko poznatoj, Nađi Regin.

„Šon Koneri i u Konerijevim rukama Nađa Regin, škotsko-srpska Bond kombinacija (što je čini idealnom kombinacijom), nažalost oboje su nas napustili u poslednjih godinu i po dana.

Nađa je rođena kao Nadežda Poderegin na današnji dan 1931. u Nišu, roditelji su joj bili ugledni intelektualci, otac profesor srpskog jezika i književnosti koji je 1941. stradao u Kraljevu. Tad nije želeo da napusti svoje učenike, pa je zajedno sa njima streljan od strane Nemaca.

Posle rata je upisala glumu, bila na klasi sa Cigom Jerinićem, Petrom Banićevićem, Pajom Minčićem, Jelenom Jovanović (još ne Žigon) i drugim kasnijim vedetama, a u nekim prilično značajnim filmovima tog perioda je upisala i prve nastupe, pre svega u „Čudotvornom maču“ i „Priči o fabrici“.

Poslednje što je snimila u bivšoj Jugoslaviji bio je „Ešalon doktora M“ Žike Mitrovića i tada se uputila za inostranstvo.

Skratila je prezime i postala Nađa Regin, a takođe je postala jedna od veoma retkih Bond glumica koje su se pojavile u dva filma iz serijala, prvo u „Iz Rusije s ljubavlju“ kada je igrala devojku Alija Karima Beja (Pedro Armendariz), posle u „Goldfingeru“ kao trbušna plesačica Bonita.

Bila je u nekoliko serija, među kojima „Šou Benija Hila“ i „Svetac“, ali generalno joj je glumačka karijera u Britaniji bila kratkotrajna, mada se u tom periodu od 1955. do 1968. pojavila u čak 50-ak naslova, što je za svaki respekt. Više se nije vraćala glumi.

U poslednjih pola veka života se pretežno bavila izdavaštvom, pisanjem, predavanjem, a još kako vredi izdvojiti da je 1999. u Londonu organizovala proteste protiv NATO agresije na Srbiju. Preminula je u aprilu prethodne godine, od nje se tada oprostio i Šon Koneri koji je nije zaboravio posle toliko godina, takođe je i ona o njemu više puta pričala kao o velikom profesionalcu.

Danas bi 89. rođendan proslavila – Nađa Regin“, piše na Fejbuk stranici Gromade Filmske.