Početna Događanja Počela neposredna nastava srpskog jezika i u Baden-Badenu u Nemačkoj

Počela neposredna nastava srpskog jezika i u Baden-Badenu u Nemačkoj

Sa prvog časa neposredne nastave u Baden-Badenu
Foto: S. Stupar

„Za razliku od prethodnih, školska 2020/2021. godina počela je u znaku pandemije virusa korona i društvene odgovornosti svih učesnika u vaspitno-obrazovnom procesu dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg.

U skladu sa situacijom, školska godina  je u većini nastavnih grupa počela sa realizacijom neposredne nastave, dok je jedan deo učenika nastavu pohađao onlajn, čekajući saglasnosti nemačkih školskih uprava za korišćenje učionica u nemačkim školama, u rejonu za koji su one zadužene“, istakla je koordinatorka dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg Tatjana Popović. Ona je dodala da su tokom neposredne nastave svi nastavnici dopunske škole potpunosti  posvećeni poštovanju mera zaštite i prevencije od KOVID-19,  iskazujući visok stepen društvene odgovornosti svoj posao obavljaju u skladu sa preporukama Ministarstva kulture, omladine i sporta Baden-Virtemberga, a sa kojima koordinatorka ima uspešnu saradnju.

Od oktobra meseca, osim nastavnih grupa u Frajburgu i Baden-Badenu, u ovoj nemačkoj pokrajini,  svi učenici srpske dopunske škole pohađaju neposrednu nastavu.

„Zahvaljujući trudu i entuzijazmu roditelja učenika iz Baden-Badena, učiteljice Slavice Stupar, kao i školske uprave grada, krajem novembra meseca škola u Baden-Badenu dala je saglasnost za korišćenje učionice i dopunska škola na srpskom jeziku počela je „punom parom“ realizaciju neposredne nastave u školi Vićenti  subotom od 9.00 do 11.30 časova“ dodala je koordinatorka.

Učiteljica Slavica Stupar
Foto: arhiva S. Stupar

Prvi čas i novi susret nakon dužeg periodu počeo je upravo onako kako treba. „Čas je počeo željom da se pre svega dobro družimo, da kroz igru učimo, negujemo srpski jezik, čuvamo naše korene i tradiciju. Sa verom i željom za dobro zdravlje, važno je da postoji cilj, da se korača sigurno pravim putem i da sve školske klupe budu popunjene đacima“, istakla je učiteljica Slavica Stupar. Milica Drakulić učenica ovog razreda je istakla da je srećna što je u srpskoj školi upoznala novu drugaricu Sofiju, a njen drugar Balša Perović nije krio oduševljenje što je ponovo sa drugovima, koje nije dugo video. „Trudiću se da ove godine puno naučim“, dodao je on.

Po rečima koordinatorke Tatjane Popović organizacija i realizacija neposredne nastave sa svim učenicima i nastavnicima u pokrajini Baden-Virtemberg, u ovim teškim vremenima  zahtevala je mnogo truda, koji se na kraju isplatio, jer videti učenike motivisane i nasmejane u učionici, u kojoj je živa reč i  interakcija đaka, druženje sa vršnjacima nezamenljiva, a dečji žagor i radost, pravo je malo bogatstvo. Učiljteca Slavica Stupar je citirala čuvenog Duška Radovića: „Volite srpski jezik svakoga dana po malo. Srpski jezik nema nikog drugog osim nas“, pozvavši i ostale roditelje da upišu svoju decu u srpsku školu.