Početna Zanimljivosti Trebinje – drugi na listi najboljih gradova za nemačke penzionere

Trebinje – drugi na listi najboljih gradova za nemačke penzionere

Nemački portal Fokus uporedio je kvalitet života u 574 grada u svetu i po svojim kriterijumima izabrao deset najinteresantnijih za svoje penzionere, koji bi hteli da starost provedu van granica Nemačke. Na prvom mestu se nalazi Batumi u Gruziji sa dobijenih 83,2 boda a na drugom Trebinje (Republika Srpska) sa 80,8 poena. Među prvih deset ušli su još Bursa u Turskoj, Mangalor u Indiji, Ternopolj u Ukrajini, Ćingdao u Kini, Rosario u Argentini, Kuenska u Ekvadoru, Sorokaba u Brazilu i Osjek u Hrvatskoj. Autori istraživanja su se trudili da iz svake države ispitaju po jedan grad.

Kriterijumi na osnovu kojih se odlučivalo zašto je taj grad dobar za životu su pitanja: kolika je prosečna cena stanarine u poređenju sa Berlinom; koliko su visoki ostali troškovi života u poređenju sa prestonicom Nemačke; kakav je kvalitet zdravstvene zaštite koju mogu dobiti stranci; kakva je bezbednosna situacija po mišljenju stranaca koji žive u tom gradu; kakva je klima, zatim koliko se lako i brzo može kretati po gradu bilo automobilom ili javnim prevozom, kao i kakav je kvalitet vazduha i nivo zagađenosti.

U svakoj od navedenih kategorija gradovi su mogli da osvoje najviše 100 bodova. Sa liste su uklonjena sva mesta koja nisu dobila više od 25 bodova u svakoj kategoriji. Najviše su se vrednovale visina stanarine, troškovi života kao i kakav je kvalitet zdravstvene zaštite.

Trebinje je najmanje mesto, koje se našlo na ovoj listi. Zbog svoje veličine  i sa 30.000 stanovnika saobraćaj je prilično rasterećen i za tu kategoriju je dobio 97 od 100 bodova. Troškovi života su daleko nizi nego u Berlinu (skoro duplo) , stanarina poprilično. Z mesec dana koliko bi se izdvojilo za stan u Berlinu bi jedva mogla da se plati nedeljna stanarina. Mediteranska klima je donela 93 boda. Zagađenost vazduha je prilično mala. Takođe kriminal je mali. Jedino što zdravstveni sistem nije dobro ocenjen, on je tek malo iznad proseka.

Autori ovog istraživanja  su u više navrata naglasili da je izbor penzionera njihova stvar i da su oni ovom listom razmotrili i rangirali određene parametre, čime su pokušali da im olakšaju izbor. Za Trebinje sve pohvale sa naše strane.