Početna Događanja Ustaški simboli na zgradi Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu

Ustaški simboli na zgradi Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu

Redakcija portala Rasejanje.info dobila je fotografije zgrade Generalnog konzulata Republike Srbije, na kome su juče osvanuli grafiti sa ustaškim simbolom „U“ i natpisima „Škabrnja“ „Blago Zadro“ i „Nikad zaboraviti Vukovar 1991.“

Dok se proveravaju snimci sa bezbednostnih kamera i dok se traga za počiniocima ovoga dela predstavnici Srpske ambasade u Švajcarskoj zatražili su od nadležnih  ograna da otkriju ko je odgovoran za pisanje ustaških grafita na zgradi Generalnog konzulata u Cirihu. Takođe pojačan je  nadzor nad svim objektima srpskih diplomatskih predstavništava u Švajcarskoj.

Ambasador Republike Srbije u Bernu Goran Gradić izjavio je za Tanjug  da je „Savezna policijska služba evidentirala šta je učinjeno na zgradi Konzulata, na kojoj su se pojavili grafiti napisani latinicom „Nikad zaboraviti Vukovar 1991“, „Škabrnja“, ustaško „U“ i „Blago Zadro““.

On je dodao da je o tome obavešteno Ministarstvo spoljnih poslova „dok je informacija prosleđena švajcarskom Ministarstvu spoljnih poslova i Saveznoj policijskoj službi, koja je zadužena za zaštitu objekata i ličnosti stranaca u zemlji. Bićemo u kontaktu sa švajcarskim i našim ministarstvom, pa ćemo videti da li mogu da se iskoriste snimci kamera, kako bi se došlo do počinilaca“, rekao je ambasador Bradić za Tanjug.

Ambasador Goran Bradić smatra da je reč o provokaciji u vezi sa događajima iz 1991. godine, borbi oko Vukovara i da situacija izaziva zabrinutost. On je podsetio je da su „trupe JNA deblokirale Vukovar i kasarne u novembru 1991. godine, te da bi to mogao da bude razlog što je neko, prisećajući se tih datuma, želeo da evocira uspomene i na jedan neprimeren način uputi pretnje“.