Početna Vesti Od 14. decembra po povratku iz Srbije u Švajcarsku je obavezan 10-dnevni...

Od 14. decembra po povratku iz Srbije u Švajcarsku je obavezan 10-dnevni karantin

Početkom nedelje bilo je nezvanično najavljeno a krajem nedelje i zvanično objavljeno da je švajcarska vlada Srbiju ponovo u spisak zemalja,za koju je obavezan desetodnevni karantin po povratku putnika iz te zemlje.

Ta mera počinje da vazi od 14. decembra, najavila je Savezna zdravstvena agencija Švajcarska. Ažurirana je nova lista. Iz nje je sklonjena Česka ali je usled pandemije virusa korona i njeno brzog širenja poslednjih meseci pored Srbije ubačena i Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija, Mađarska.

To znači da se sva lica koja je iz zemlje visokog rizika budu vratila u Švajcarsku morati da idu u desetodnevni karantin. U slučaju kršenja mera lica će bit kažnjena i do 10.000 švajcarskih franaka.

„Po ulasku u Švajcarsku odmah se uputite u vaš dom, ili neki drugi adekvatni smeštaj. Na putu do tamo važi obaveza držanja distance od 1,5 metara prema drugim osobama. Prijavite se u roku od dva dana nadležnim kantonalnim vlastima. Sledite njihova uputstva“, uputstvo je Savezna zdravstvene agencije Švajcarske.

Odmah po završetku letnjeg raspusta Švajcarska je skinula Srbiju za liste zemalja visokog rizika (ta odluka je na snazi do 13. decembra). Putovanja unutar Švajcarske nisu zabranjena kao ni napuštanje zemlje. Švajcarske vlasti su najavile da su spremne da otvore svoja skijališta, što je izazvalo veliko čuđenje susednih zemalja.