Početna Događanja Nastavnica Tatjana Filipović drugu godinu predaje u Srpskoj školi u Hamburgu u...

Nastavnica Tatjana Filipović drugu godinu predaje u Srpskoj školi u Hamburgu u Nemačkoj

Sa ovogodišnje Svetosavske proslave đaci srpske škole u Hamburgu
Foto: arhiva T. Filipović

Profesor razredne nastave Tatjana Filipović iz Priboja, drugu godinu predaje u Srpskoj dopunskoj školi u Hamburgu. Iz matične, osnovne škole Vuk Karadžić, u kojoj je radila 19 godina, došla je za Hamburg da predaje na šest punktova radnim danom i subotom. Ima 140 učenika raspoređenih u sedam grupa.

„Nastava u Hamburgu je odlično organizovana zahvaljujući dobroj saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije posredstvom koordinatorke Biljane Bukinac i Generalnog konzulata Republike Srbije u Hamburgu. Presudan doprinos besprekornom funkcionisanju škole daju posvećenost i zalaganje Saveta roditelja. Savet roditelja učestvuje u planiranju, organizaciji i realizaciji svih vannastavnih aktivnosti“, izjavila je za početak razgovora za portal Rasejanje.info Tatjana Filipović.

Nastavnica Tatjana Filipović
drugu godinu predaje u Hamburgu
Foto: arhiva T. Filipović

Naglašava da je jedinstvo škole odlično postignuto višegodišnjim radom nastavnika koji su radili pre nje. „Imala sam priliku da upoznam Draganu Rašuo, koja je radila pre mene i čiji saveti su mi pre nešto više od godinu dana pomogli da se lakše prilagodim uslovima rada i života u Hamburgu. Svakodnevnim radom u učionici, realizacijom projekata i raznovrsnih vannastavnih aktivnosti, trudimo se da školu proširimo, usavršimo i unapredimo, a stalno povećanje broja učenika kazuje da u namerama i uspevamo“, dodala je Tatjana.

U ovoj celoj godini, kada je većinu iz ravnoteže izbacila pandemija izazvana korona virusom sa propratnim merama za njeno suzbijanje pogođene su bile i Srpske škole. Na svu sreću ova školska godina je mogla da počne u nemačkim školama kao i subotom u prostorijama Srpske pravoslavne crkve u Hamburgu.

„Učenici sa zadovoljstvom pohađaju nastavu, vole da uče, druže se i igraju. Rado uče srpski jezik, interesuju se za istoriju, geografiju, tradiciju i kulturu Srbije. Pored sticanja znanja iz oblasti obuhvaćenih nastavnim predmetima, škola je  i mesto susretanja. U njoj se stiču nova i neguju ranija prijateljstva kako između učenika, tako i između roditelja. Takva uloga škole je jednako važna kao i ona edukativna, jer je i to način da se neguju jezik i tradicija, da se ne zaboravi poreklo, da se razvija i ojačava osećaj pripadnosti, potrebe za  očuvanjem kulture i nacionalnog identiteta“ istakla je nastavnica Srpske škole u Hamburgu.

Organizacija rada u uslovima pandemije nije bila nimalo jednostavna i zahtevala je da se svi prilagodimo situaciji. „Sve propisane epidemiološke mere su se poštovala i dalje se poštuju“, naglašava Tatjana Filipović.

Škola ima svoje tradicionalne aktivnosti koje okupljaju veliki broj učenika, roditelja i gostiju. „To su uvek divna, celodnevna druženja. Svaku školsku godinu počinjemo svečanošću „ Blagoslov za početak školske godine“. Tada predstavljamo učenike koji se prvi put upisuju u školu uz prigodan kulturno-umetnički program i prigodne poklone. Zbog postojeće situacije, aktivnosti koje okupljaju veliki broj ljudi, kao što je Božićni bazar, ove godine neće biti organizovani. Božićni bazar je humanitarna akcija i ima za cilj da sav novac koji učenici zarade prodajom svojih rukotvorina izrađenih na časovima, bude opredeljen onima kojima je najpotrebniji“, pojašnjava nastavnica.

Sa prošlogodišnjeg početka školske godine
Foto: arhiva T. Filipović

„Druga velika aktivnost je obeležavanje školske slave –Svetog  Save. Škola ima veliku podršku Crkvene opštine Hamburg, kao i sveštenika lično. Pored toga što školi obezbeđuju prostor za realizaciju nastave subotom,pružaju značajnu podršku pri organizaciji Božićnog bazara i Svetosavske akademije, kao i svih ostalih aktivnosti. Pored pomenutih, Škola organizuje i druge zanimljive aktivnosti, kao što su čas u prirodi, kros RTS-a i završnu priredbu. Na završnoj priredbi učenici prikažu deo onoga što su naučili u toku godine, uruče im se đačke knjižice i poklon knjige, a učenicima osmog razreda Uverenja o završenom programu školovanja na srpskom jeziku“.

Ove godine mnoge planirane aktivnosti su morale da izostanu pa su u Srpskoj školi u Hamburgu u prethodnom periodu veliku pažnju posvetili realizaciji projekata u pojedinim grupama.

„Realizovana su dva projekta „Koreni i cvetovi“ i  „Obrazovni krug- susretanja“ i ušli smo u završnu fazu realizacije projekta „ Nauči se čoveče“. Projekat „ Koreni i cvetovi“ smo realizovali na predlog Biljane Kordić predstavnika Centra za održivi razvoj i bezbednost dece u saobraćaju. Kviz znanja i organizovane radionice su bile zanimljive i usmerene na sticanje novih znanja. 

Video konferencija u okviru projekta „Obrazovni krug- susretanja“, koju je organizovao Stevan Kovačević za učenike dopunskih škola u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji, kao i za partnerske škole iz Srbije pružila je priliku učenicima i da u toku video konferencije upoznaju svoje vršnjake iz Srbije, da razmene ideje, da upoznaju  i da razgovaraju sa zanimljivim gostima-slikarkom Slobodankom Rakić Šefer, rvačem – Davorom  Štefanekom, filmskim rediteljem- Stefanom Arsenijevićem, profesorima Žarkom Mijailovićem i Zoranom Ognjanovićem“ rekla je Tatjana Filipović, pojasnivši i treći projekat:

Božićni bazar je humanitarna akcija, na kojoj učenici prodaju svoje rukotvorine, napravljene na časovima
Prihod ide onima kojima je najpotrebniji
Foto: arhiva T. Filipović

„Dopunska škola na srpskom jeziku u Hamburgu je u toku prethodne školske godine započela rad na projektu „Nauči se čoveče“. Projekat realizuje srpska pravoslavna Crkvena opština Hamburg u partnerstvu sa srpskim sportskim društvom Nikola Tesla i srpskom dopunskom školom, a sufinansiran je sredstvima Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Pripremne aktivnosti su se odvijale u nekoliko faza i zahtevale veliko angažovanje svih ljudi koji su uključeni u projekat.

Prednost ovog projekta je u tome što će svi učenici škole biti uključeni u aktivnosti. Reč je o kombinaciji igre na tabli i kviz takmičenja, a učenici će na zabavan način, kroz igru učiti o istoriji, geografiji, književnosti, kulturi Srbije. Sa nestrpljenjem očekujemo edukativne komplete „Učenje kroz igru- nauči se čoveče“ koji će naš rad učiniti zanimljivijim“.

Nastavnica Tajtana Filipović ističe da je izuzetno važan segment rada škole humanitarni rad. Na inicijativu Saveta roditelja u saradnji sa Crkvenom opštinom Hamburg pokrenuta je akcija pod nazivom „ Moj džeparac za tvoje zdravlje“. „Akcija je pokrenuta sa ciljem da se prikupe potrebna sredstva za lečenje teško obolele dece iz Srbije i naišla je na veliku podršku roditelja, učenika i prijatelja škole“.

Realizacija projekta Obrazovni krug
Foto: arhiva T. Filipović
Nastava pre početka pandemije
Foto: arhiva T. Filipović