Početna Događanja Program Srpskog narodnog pozorišta u Mađarskoj u decembru

Program Srpskog narodnog pozorišta u Mađarskoj u decembru

Srpsko pozorište u Mađarskoj osnovano je 1991. godine. Osnivač je bio Milan Rus, glumac i reditelj koji je godinu dana ranije završio Akademiju dramskih umetnosti u Budimpešti. U početku pored Milana Rusa (kao direktora, osnivača,  umetničkog rukovodioca, reditelja i glumca) bio je Josa Matorica, glumac.

Pozorište je vremenom raslo, izvedene su mnoge predstave kao u Mađarskoj tako i van nje, ponajviše u Srbiji, sarađivalo se sa velikim imenom srpkog pozorište i autorima, učestvovalo se na mnogim festivalima. Srpsko narodno pozorište je u velikom meri obogatio kulturni život srpske zajednice u Mađarskoj.

U ovoj godini koja je po svemu vanredna i posebna usled pandemije izazvane virusom korona kao i mnoga druga pozorišta širom sveta tako je i Srpsko pozorište u Mađarskoj prešlo na onlajn programe.  Održavaju se livestream programi,  prikazuje se predstave bez prisustva publike uz moto „Budimo blizu i kad smo daleko“.

Ove nedelje srpska zajednica u Mađarskoj mogla je da gleda „Vanredni čas srpske književnosti“, muzičko-glumačko veče u interpretaciji dramskog umetnika Jose Matorica i Rastka Gergeva, instrumentaliste na harmonici

Večeras u subotu  12. decembar, u 20.30  je predstava „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“

Monodramu izvodi Aleksandar Dunić, glumac beogradskog  Pozorišta na Terazijama.  Predstava je  o životu jednog od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka. Napisao ju je vrsni poznavalac istorije i poznati srpski književnik Milovan Vitezović. Dunić izvodi lik Janka Katića, čoveka koji je u ono doba dobro govorio turski i nemački jezik i koji je bio zvanični prevodilac Karađorđu i jedan od njegovih najvernijih saradnika i sledbenika, sve do prerane pogibije uoči Boja na Mišaru, 1806. godine.

Sutra u nedelju 13. decembra, u 20.30  je veče posvećeno Dučićevim esejima o sreći i ljubavi Monodramu takođe izvodi Aleksandar Dunić.

„Kolažni program misli o sreći i ljubavi Jovana Dučića iz knjige „Blago oca Radovana“, kao centralni deo monodrame, gde se ističu najvažniji delovi koji određuju sreću jednog čoveka; kao i glorifikovanje ljubavi između muškarca i žene, kao glavnog motiva čovekovog postojanja na zemlji i glavnog nosioca  nevidljivih i najuzvišenijih ljudskih vrlina. Pored toga, u monodrami se izgovara i „Hamletov govor glumcima“, Vilijema Šekspira, ljubavna poezija Laze Kostića, Vladislava Petkovića Disa, Jovana Dučića i Mike Antića. Na kraju programa, Dunić govori manje poznate anegdote iz glumačkog života naših proslavljenih glumaca“, stoji u opisu večeri posvećene Dučićevim esejima.

U sredu, 16. decembra, u 20.30 biće izvedeno „Čudo u Rondeli“

To je osvrt na predstavu Radoslava Zlatana Dorića, kojom je 2013. godine obeleženo 200 godina srpske scene i 20 godina Srpskog pozorišta u Mađarskoj.