Početna Događanja 49. konvoj organizacije Solidarnost za Kosovo iz Francuske u vrednosti od 100.000...

49. konvoj organizacije Solidarnost za Kosovo iz Francuske u vrednosti od 100.000 pristigao u južnu srpsku pokrajinu

Humanitarci organizacije Solidarnost za Kosovu u poseti Arno Gujonu direktoru Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Foto: arhiva A. Gujon

Novi humanitarni konvoj francuske organizacije Solidarnost za Kosovo i vrednosti od 100.000 evra  pristigao je danas u južnu srpsku pokrajinu. Mlade humanitarce iz Francuske dan pre dolaska na Kosovo i Metohiju u Beogradu toplo i srdačno je dočekao njihov direktor Arno Gujon, koji je ujedno i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regiona. „Na putu dugom više od 2000 kilometara od Pariza do Gračanice francuski volonteri humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo, koju sam osnovao pre 15 godina, zastali su u Beogradu i posetili me u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Dočekao sam ih i poželeo srećan put ka južnoj srpskoj pokrajini, na koji već tri godine ne mogu da krenem zbog izrečene zabrane prištinskih vlasti. Volonteri, koji su svi uzeli odmor u svojim firmama da bi došli na Kosovo i Metohiju”, napisao je Arno Gujon na društvenim mrežama.

U okviru tradicionalnog božićnog konvoja mladi Francuzi su počeli da dele humanitarnu pomoć najugroženim srpskim porodicima. „Oni su danas podelili paketiće za decu, školski pribor i novu garderobu kao i mala krda koza, ovaca i krava porodicama koje se bave stočarstvom u kameničkom i novobrdskom kraju” obavestio je javnost Arno Gujon i dodao:

Volonteri prispeli u Gračanicu
Foto: arhiva A. Gujon

„U godini kada vas zadesi teška epidemiološka situacija, brojne administrativne poteškoće i konstantna neizvesnost, naša želja da u najtežim trenucima budemo sa srpskim narodom u enklavama mora da bude veća od svih prepreka. To je posebno važno kada znamo da izolacija sa kojom se suočava celi svet u jeku epidemije koronavirusa, već 20 godina, predstavlja bolnu svakodnevnicu za Srbe na Kosovu i Metohiji. Zbog toga, naši volonteri i ove godine napuštaju svoj komfor i uzimaju odmor u svojim firmama kako bi posetili i pružili svu ljubav i solidarnost prema žiteljima enklava. Njihova moralna podrška je izuzetno značajna, po gotovu u ovim prazničnim danima, kad se usamljeni ljudi osećaju još usamljenijim i zaboravljeni još zaboravljenijim“, naglasio je Arno Gujon.

Zato je „naše opredeljenje da budemo sa tim hrabrim ljudima koji ne odustaju uprkos svemu. Ugledajući se na njih i na njihovu borbu, ni mi nećemo odustati“ poručio je veliki humanitarac Gujon, koji je svoju organizaciju Solidarnost za Kosova osnovao 2005. godine. Ovo je 49. konvoj po redu. Vrednost dosadašnjih akcija se merio milionima evra.

Pomoć srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji
Foto: arhiva A. Gujon