Početna Događanja Danas se obeležava 130 godina od rođenja Diana Budsavljević, rođeno Obekser

Danas se obeležava 130 godina od rođenja Diana Budsavljević, rođeno Obekser

Diana Budisavljević
Foto: Vikipedia

Austrijska državna televizija ORF prikazala je sinoć dokumentarni film o Diani Budisavljević, koji su mogli da prati i stanovnici Nemačke i Švajcarske. Povod za prikazivanje filma o ženi koja je iz nacističkog logora Nezavisne države Hrvatske spasilo preko 15000 hiljada pretežno srpske dece, od kojih je preko 12000 preživelih je 130 godina od njenog rođena. Takođe kao povod prikazivanja filma Spasilac dece i masovni ubica Zorana Dobrića je i 80 godina od nacističkog napada na Jugoslaviju. Film se bavi pričom o hrvatskom fašizmu, nacističkom zločinu i hrabrim podvizima Diane Budisavljević rođene Obekser iz austrijskog grada Inzbruk.

Mnogi ni dan danas ne znaju, posebno u Austriji da je njihova sugrađanka spasila na hiljade dece pretežno srpske nacionalnosti iz logora smrti. Takođe javnost je mogla da se upozna da nije bilo reči o radnom već o logoru smrti.

Film govori o Diani, koja je rođena prije 130 godina u Insbruku. Prikazuje život i njeno herojstvo. Gledaoci su mogli da saznaju da je živela u Zagrebu kada je prvi put čula da deca u ustaškim logorima umiru. Nakon pregovora sa ustaškim vlastima, ali i pojedinim nemačkim oficirima uspela je da iz logora izbavi srpsku decu.

Zoran Dobrić je snimio i izjave preživele dece. Bosiljka Lončar je imala 11 godina kada je dospela u logor Stara Gradiška. Za Milana Počuču Diama je druga majka. „Nemam osećaj da mi je Diana Budisavljević samo spasila život, već je ona za mene moja druga majka“, izjavio je on u filmu. Jelena Radojčić je rekla da joj j ežao što tada nije imala tu pamet da se Diana zahvali na svemu. Za autora filma Dobrića Diana je „bila hrabra žena, čija civilna hrabrost može i danas biti uzor“.

Takođe on je prikazao i zločine austrijskog generala Vermaht Franca Bemea. On je bio poslat u okupiranu Jugoslaviju, gde je bio odgovoran za masakre nad civilnim stanovništvom. U filmu je iznet podatak da su masakre civile u Kraljevu i Kragujevcu izvršili Austrijanci. Pre početka suđenja za zlodela koje je Beme počinio izvršio je samoubistvo pre suđena u Nirmbergu, dok je Diana Budisavljević nakon Drugog svetskog rata pala u zaborav. U rodnom gradu je provela ostatak života i umrla 20. avgusta 1978. godine.