Početna Najave Svetosavski dani u Srpskoj školi u Francuskoj, Italiji i Sloveniji

Svetosavski dani u Srpskoj školi u Francuskoj, Italiji i Sloveniji

Plakat Svetosavskih dana u srpskoj školi u Francuskoj, Italiji i Sloveniji
Foto: arhiva B. Trivunčić

„Svetosavski dani Srpske dopunske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji održaće se od 23. do 31. januara, a realizovaće ih 21 nastavnik u oko 40 nastavnih mesta“, istakla je koordinatorka Srpske škole u ovim zemljama, Blaženka Trivunčić.

Naslovom „Svetlost koja se čuje“ simbolično je najavljena osnovna tema svečanosti – umetničko-stvaralački izraz učenika povodom lika i dela Svetog Save. Raznovrstan program je, shodno tipu izvođenja nastave, aktuelnim mogućnostima i ograničenjima usled zdravstvene situacije, uklopljen u mozaik „onlajn“ priredbi, malih odeljenskih recitala u učionicama, „virtuelnih“ likovnih izložbi i izložbi radova u crkvama, poetsko-muzičkih interpretacija, „onlajn“ nastupa đaka iz različitih mesta i povezivanja dece iz regiona, rasejanja i matice, uz izvođenje pesme u zajedničkom muzičkom spotu.

„Svečanostima će prisustvovati gosti iz oblasti umetnosti i nauke, a iz naših crkava i konzulata čućemo pozdravne reči. Saradnjom sa školama u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji (Bijeljina, Orahovac, Velika Hoča) ukazaćemo na to da nas duh svetosavlja spaja, učvršćuje u istrajnosti učenja i nadahnjuje veru u očuvanje srpskog jezika, pisma i kulturno-istorijske baštine“, naglasila je koordinatorka. Ona je dodala da je cilj  svečanosti da svaki učenik učestvuje u nekom od oblika usmenog ili pisanog izražavanja, „uz poruku da je svetosavski put, naročito u teškim vremenima, naša snaga i naš izvor, neiscrpno vrelo nade i potvrda da „drugog puta i nema“, sem Savinog“.