Početna Događanja U čast Svetog Save – učenici iz regiona i dijaspore snimili pesmu...

U čast Svetog Save – učenici iz regiona i dijaspore snimili pesmu i spot „Negujmo srpski jezik“

Pesma Negujmo srpski jezik

Dečji kulturni centar Beograd i ove godine je nastavio saradnju sa Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije i to u realizaciji projekta „Deca – Srbiji“. Projekat je podržan od Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

U novoj pesmi na ovom projektu – „Negujmo srpski jezik“, učestvuju deca srpskog porekla iz Danske, Francuske, Italije, Slovenije i Republike Srpske.

Aleksandra Stanković, nastavnik muzičke kulture i koautor projekta je izjavila da projekat „Deca – Srbiji“ obuhvata srpsku decu iz regiona i dijaspore, udruženu u horskom pevanju sa vršnjacima iz Srbije. „U vreme pandemije, kada su zatvorene škole u Evropi i regionu, pedesetoro dece sa nastavnicima Srpskih dopunskih škola Danske, Francuske, Italije, Slovenije i Republike Srpske, na onlajn probama, pripremali su pesmu „Negujmo srpski jezik“. Zajedničkim muziciranjem i pevanjem skrenuli su pažnju na značaj povezanosti regiona i dijaspore sa maticom Srbijom, kroz dragoceno učenje jezika. Nakon pesme „Strujno kolo“, upriličene na Nacionalni dan nauke i rođendan Nikole Tesle, u kojoj su učestvovala deca Srbije sa srpskom decom iz Amerike i Kanade, „Negujmo srpski jezik“ je druga numera u projektu „Deca Srbiji“, koji će se nastaviti sa realizacijom svojih ciljeva i u 2021. godini.“

Pesma je sastavni deo ovogodišnjeg Svesrpskog dečjeg Sabora, na kome Dečji kulturni centar Beograd okuplja mališane srpskog porekla iz čitavog sveta, prilagođavajući se novonastalim okolnostima.

U pesmi i video spotu su učestvovali:

– deca iz Srpske dopunske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji (Blaženka Trivunčić- koordinator, nastavnici: Marija Praizović, Tamara Nacik, Jelena Jovanović, Slađana Marković, Dragica Doderović, Veće nastavnika iz Slovenije i Nevena Stupar)

– deca iz Srpske dopunske škole u Danskoj (učiteljica Ksenija Maričić)

– deca iz Republike Srpske (JU OŠ „Sveti Sava“ Banja Luka i JU OŠ „Aleksa Šantić“, nastavnici: Jelena Stanišić i Slavko Nikolić)

Autori projekta su Aleksandra Stanković i Leontina Pat dok su ciljevi (projekta)

– bogaćenje rečnika, jezičkog i stilskog izraza – razvijanje osećaja pripadnosti zemlji matici i nacionalnim vrednostima – negovanje kvalitetnih pesama prilagođenih dečjem uzrastu – podsticanje dece da se ponašaju i umetnički izražavaju primereno svojim godinama – oslobađanje straha od javnih nastupa – podsticanje saradnje srpske dece iz Srbije, regiona i matice. – razvijanje veština i tehnika umetničkog izražavanja kroz adekvatnu interpretaciju; – upoznavanje vrednosti sopstvenog kulturnog nasleđa i povezanosti sa tradicijom, pevanjem dečjih pesama domaćih autora – razvijanje odgovornog odnosa prema kulturi – javna promocija pozitivnog ponašanja, govora i umetničkog izražavanja mladih.

Foto: arhiva Srpske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji