Početna Događanja Biljana Bukinac: obeležavanje Svetoga Save u srpskim školama u vreme pandemije bilo...

Biljana Bukinac: obeležavanje Svetoga Save u srpskim školama u vreme pandemije bilo izvodljivo zahvaljujući zajedničkim angažovanjem nastavnika, đaka i roditelja

Biljana Bukinac kooridantor obrazovno vaspitnog rada u inostranstvu
Foto: ahiva B. Bukinac

Biljana Bukinac, koordinatorka obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu za Srpske dopunske škole u Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Belgiji, Danskoj, Grčkoj i Južnoafričkoj Republici na veliki dan Svetoga Savu poželela je svim srpskim đacima u matici i rasejanju srećnu školsku slavu Svetog Savu.

„U vreme pandemijske krize nije bilo moguće proslaviti najveći školski praznik na uobičajen, tradicionalni način kroz priredbe i svečane akademije. Za nastavnike Srpske dopunske škole u Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Belgiji, Danskoj, Grčkoj i Južnoafričkoj Republici bio je veliki izazov kako da u trenutnim uslovima na dostojanstven i primeren način obeleže školsku slavu.  Zahvaljujući njihovom trudu i radu, zalaganjem učenika i njihovih roditelja i uz podršku sveštenika,  osmišljeni su i realizovani različiti načini obeležavanja Savindana. Kako se gotovo u čitavoj Evropi, nastava na srpskom jeziku u ovom trenutku  odvija „onlajn“, u kreiranju proslava korišćene su mogućnosti savremenih tehnologija i interneta“, istakla je koordinatorka Bukinac.

Kako je naglasila bila je ovo je bila prilika „da nastavnici pokažu svoje kreativne i inovativne veštine, da učenici putem različitih medija afirmišu svoja postignuća“.

Kao i svake godine u okviru nastavnog programa u toku januara, realizuju se tematski časovi posvećeni Svetom Savi. Postala je i tradicija da se školska slava obeleži kroz niz aktivnosti koje se realizuju u dužem vremenskom periodu. „Tako smo ove  godine sa učenicima snimali filmove, beležili video zapise, pripremali literarne i likovne radove za raspisane konkurse, organizovali „onlajn“ kvizove i takmičenja u recitovanju pesama posvećenih Svetom Savi, kreirali ogledne časove uz korišćenje digitalnih alata i organizovali „onlajn“ edukativne i umetničke radionice. Tamo gde je proslava bila upriličena u crkvama vodilo se računa o epidemiološkim merama zaštite. Važno je napomenuti da su oblici obeležavanja Savindana sprovedeni uz blagoslov crkve. Svim učenicima i nastavnicima zahvaljujem se na radu i trudu i želim im srećnu slavu“, rekla je koordinatorka Biljana Bukinac.