Početna Škola Proslava Svetoga Save u Srpskim školama širom Nemačke

Proslava Svetoga Save u Srpskim školama širom Nemačke

U svim grupama srpske škole u kojima je koordinator Biljana Bukinac u Nemačkoj proslavljen je ili će za vikend biti proslavljena školska slava Sveti Sava.

Slavski obred u Minhenu
Foto: arhiva B. Bukinac

„Duh svetosavlja nas uči istinskim vrednostima, dobroti i ljubavi hrišćanskoj, on nas snaži  da istrajemo, bodri da ne posustanemo. Negovan je i održavan i u najtežim vremenima naše istorije, zapravo – najviše tada. To nam je pokazala i godina iza nas, kada smo se, tražeći izlaz i lek, okrenuli porodici i jedni drugima – onako kako nas svetitelj uči. Zato i  ovoga 27. januara ,,uskliknimo s ljubavlju“ Svetom Savi“, istakla je koordinatorka Biljana Bukinac sa koleginicom Bojanom Rakonjac iz Frankfurta. 

U čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, održana je svečana liturgija u Srpskom pravoslavnom hramu u Minhenu. Nastavnici Tatjana Hot bilo je veliko zadovoljstvo da zajedno sa roditeljima svojih učenika bude domaćin slave. Na veliku radost prisustvovali su sečenju slavskog kolača. Ova čast pripašće i sledeće godine nastavnici Tanji i roditeljima učenika.

Svestenik Saša Momirović i učenica Natalija Fridirh u Bremenu
Foto: arhiva B. Bukinac

Školsku slavu obeležili su i učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u Bremenu i Osnabriku. Zbog mera zaštite učenici su u malom broju prisustvovali liturgiji, a nastavnica Slađana Dunjić je prikupila video materijale koje su učenici pripremili u čast školske slave. 

Nastavnice Srpske dopunske škole u Berlinu Marija Aleksić i Mirjana Stefanović, su kao što smo pisali, kreirale su film sa nazivom „Svetosavsko znamenje“. Film je nastao iz želje i pobude srpskih đaka u Berlinu da se ,kroz kreativni način izražavanja, sačuva srpska duhovna zaostavština i u teškim vremenima. Zahvaljujući zajedničkom trudu i radu predstavnika crkvene zajednice u Berlinu, đaka, roditelja  i nastavnika, a uz pomoć savremene tehnologije, proslavljen je dan našeg najvećeg prosvetitelja, a  ovaj praznik učinjen je još lepšim i svetijim. 

Veliki broj učenika Srpske dopunske škole u Hambrugu učestvovao je sa nastavnicom Tatjanom Filipović  u pripremi video materijala o obeležavanju školske slave. Oni će u nedelju u prostorijama crkve proslaviti Svetoga Savu. Tom prilikom učenici će po tradiciji primiti svetosavske paketiće. Sa svakom grupom održane su video konferencije posvećene životu i delu Svetog Save. U ovim neobičnim okolnostima učenici su sa velikim interesovanjem učestvovali u dramatizaciji tekstova, izradi crteža, recitovanju pesama i na taj način učinili ovaj dan posebno svečanim, pokazivajući snažan svetosavsku duh.

U Nirnbergu nastavnica Gordana Budiša će sa svojim učenicima  obeležti školsku slavu u nedelju, 31. januara, nakon liturgije uz prigodan program, a u skladu sa propisanim epidemiološkim merama.

Sa puno ponosa i ljubavi učenici Srpske dopunske škole su učestvovali u ovogodišnjem programu uz poruku da i dalje slede „Savine stope učeći srpski jezik i istoriju i da samo tako, poštujući tradiciju i prošlost, možemo graditi budućnost“.

Nastavnice Srpske škole sa koordinatorkom svojim učenicima čestitaju slavu želeći njima i njihovim porodicama  dobro zdravlje, ali i ponovno okupljanje u učionicama. ,,Danas smo, više nego ikada pre, uverene da su naša zajednička druženja uz učenje, razgovore i smeh lekovita i da nas čine otpornim na sve viruse.“, poručuju nastavnice.

Video konferencija u Hamburgu
Foto: arhiva B. Bukinac

Tekst o aktivnistima nastavnica i koordinatorke u nemačkoj pokrajini Hesen, objavljujemo sutra.

Nastavnica Tatjana Hot, domaćin slave u Minhenu
Foto: arhiva B. Bukinac
Učenici odljena u Luneburgu u pokrajini Hamburg
Foto: arhiva B. Bukinac