Početna Škola Proslava Svetog Save u kantonu Argau u Švajcarskoj sa nastavnicom Jelenom Todorović...

Proslava Svetog Save u kantonu Argau u Švajcarskoj sa nastavnicom Jelenom Todorović Lazić

Učenici iz  kantona Argau sa svojom nastavnicom Jelenom Todorović Lazić imali su niz kreativnih literarnih i likovnih radionica o Svetom Savi, gledali su kratke animirane filmove o Svetom Savi, crtali lik i strip o Svetom Savi po motivima teksta, dramatizovani su pojedini prizori iz priča. Stariji učenici pripremili su  prezentacije o liku i delu Svetog Save i tako  se i sami našli u svojevrsnoj ulozi učitelja svojim mlađim drugarima. Đake  je posebno motivisao kviz ,,Šta znamo o Svetom Savi?”  Učenici su  recitovali i pevali stihove posvećene svetitelju Savi i od svojih nastupa pravili audio i video zapise.

O samoj proslavi nastavnica Jelena Todorović Lazić je napisala: Proslava Savindana, tog velikog praznika na koji se simbolički svake godine okupe svi učenici i učitelji ,,svuda gde se srpski zbori” da uvek iznova govore o ovoj prometejskoj ličnosti srpske istorije i kulture, ove godine na momente je izgledala kao istinsko podvižništvo. Uz pooštrene mere usled pandemije korona-virusa, zatvaranje pojedinih škola, dece, čitavih razreda i pojedinih nastavnika u karantinu, različitih, često i suprotnih,  odluka prosvetnih vlasti u raznim kantonima, nastavnike koji su bolesni ili se još oporavljaju, ograničavanje broja prisutnih na službi u crkvama, zaista se ponekad činilo da nećemo uspeti da proslavu organizujemo onako kako to treba i priliči.

Foto: ahriva J. Todorović Lazić

No ljudskoj kreativnosti i snalažljivosti zaista ništa ne može stati na put. Nadahnuti onim Popinim stihovima ,,putuje bez puta i put se za njim rađa”, i mi smo se ove godine upustili u jedno drugačije svetosavsko putovanje. Umesto velike centralne proslave, učenici u kantonu Argau (grupe u Biru, Volenu, Oftringenu, Nusbaumenu i Vetingenu) sa svojom nastavnicom Jelenom Todorović Lazić imali su niz kreativnih literarnih i likovnih radionica o Svetom Savi.

Gledali smo kratak animirani film rađen u soli ,,Ko udara tako pozno” udruženja ,,Knjigralište”, a zatim i sami crtali lik Svetog Save i pojedine epizode iz njegovog života različitim materijalima i tehnikama. Čitali smo zajedno odlomke iz priče o Sv. Savi ,,Zlatno jagnje” Svetlane Velmar-Janković, dramatizovali pojedine prizore iz pripovetke i crtali strip po motivima teksta. Stariji učenici su imali prezentacije o liku i delu Svetog Save i tako  se i sami našli u svojevrsnoj ulozi učitelja svojim mlađim drugarima. Đake svake grupe je posebno motivisao kviz ,,Šta znamo o Svetom Savi?” jer se igrao po principu ,,brzi prsti” i delile su se (simbolične) nagrade za pobednike.Naučili smo da, ako smo vođeni ljubavlju, verom i nadom, prepreke se pretvaraju u izazove, a oni u nova postignuća. I želimo da verujemo da bi i Sveti Sava bio ponosan na nas.