Početna Škola „Sveti Savo, mudra glavo“, program učenika nastavnice Ivane Petković u Švajcarskoj

„Sveti Savo, mudra glavo“, program učenika nastavnice Ivane Petković u Švajcarskoj

Deo učenika nastavnice Ivane Petković izvodi priredbu o Svetom Savi
Foto: I. Petković

Ivana Petković, nastavnica u kantonima Cirih i Šafhauzen, priredila je sa svojim učenicima  „onlajn“ priredbu u kojoj je učestvovalo čak 66 učenika. U okviru programa učenici su putem video poziva bili uključeni u obred sečenja slavskog kolača u crkvi u Cirihu. U nastavku programa kroz recitovanje, muzičke numere i prezentacije, koje su pripremili učenici, pokazali su kako nastavljaju da neguju duh svetosavlja. Svetosavski paketići, koje je pripremila crkvena opština iz Ciriha, biće naknadno uručeni učenicima. Prenosimo i tekst nastavnice Ivane Petković napisan na Fejsbuk stranici Srpske škole u Švajcarskoj:

Sveti Savo, mudra glavo…

I ove školske godine uskliknuli smo s ljubavlju i Svetog Savu obeležili na malo drugačiji način, a u skladu sa situacijom u kojoj se svi nalazimo.

Program je obeležen preko onlajn „zum“ aplikacije. Prisustvovalo je 66 učenika iz dopunskih škola na srpskom jeziku iz Bilaha, Menedorfa, Zebaha, Šafhauzena i Regensdorfa.

Plakat učenika Ivane Petković posvećen prvom
srpskom arhiepiskopu Svetom Savi
Foto: I. Petrović

Na početku programa svojim učenicima se obratila učiteljica Ivana Petković, a zatim su učenici preko „zum“ aplikacije gledali obraćanje oca Branimira iz hrama Svete Trojice u Cirihu. Kolačari ove godine bili su Dejan i Jasna Pavlović iz Rorbaha. I ove godine crkva je pripremila prikladne poklone za sve đake koji će im biti naknadno uručeni.

U nastavku programa Danilo Marković na klaviru i Luka Sekulić na harmonici izveli su kompozicije po izboru, Milica i Ružica Petrović govorile su molitvu Oče naš, a Danilo Marković Zdravicu Ljubivoja Ršumovića. U nastavku programa predstavljene su prezentacije učenika o Svetom Savi.

Iako je obeležavanje Svetog Save ove godine bilo nešto drugačije učenici su svojim trudom i zanimljivim prezentacijama i ove godine pokazali da nastavljamo da negujemo duh svetosavlja. On nas uči istinskim vrednostima i dobroti. On nas snaži da istrajemo u svemu.

Program je završen rečima koje svake godine na ovaj dan zajedno izgovaramo:

Sveti Savo, mudra glavo,

ti nam kaži šta je zdravo,

šta je dobro i šta važi,

za nas decu ti nam kaži, Sveti Savo