Početna Najave Konferencija Saveza srpskih udruženja u Norveškoj o Jasenovcu

Konferencija Saveza srpskih udruženja u Norveškoj o Jasenovcu

Foto: arhiva SSUN

Savez srpskih udruženja u Norveškoj organizuje sutra 5. februara međunarodnu onlajn konferencija o Jasenovcu u 17 časova na Jubjub kanalu. Konferencija ima za cilj da se obeleži Međunarodni dan sećanja na holokaust, kao i da se neguje svest čovečanstva o potrebi suprotstavljanja svakoj rasnoj, religijskoj i ideološkoj isključivosti i povredi ljudskih prava.

Govornici na ovoj konferenciji su ugledni izraelski istoričar profesor Gideon Grajf, norveški istoričar i pisac Knut Flovik Toresen  kao i litvanska pozorišna rediteljka Karina Češuiko. Profesor Grajf je nedavno objavio knjigu „Jasenovac – Aušvic Balkana“. Njegova dela inspirisala su mađarski film Oskarom nagrađeni film „Saulov sin“, u kojem je radio kao istorijski savetnik.

Predavači na Konferenciji o Jasenovcu
Foto: arhiva SSUN

Ova konferencija ima međunarodni karakter i prva je u Norveškoj na kojoj će se pričati o koncentracionom logoru Jasenovac. Stoga je Savez srpskih udruženja u Norveškoj pozvao da se podrži ova inicijativa kao i da se konferencijom oda počast žrtvama genocida u Jasenovcu. Upravo je poznavanje istorije neophodno za napredak kako se ovakvi zločini više nikada ne bi ponovili. Ovi događajem Savez želi da obeleži sećanje na stotine hiljada nevinih žrtava koje su stradale u logorima smrti nacističkog ustaškog režima, uključujući Srbe, Jevreje i Rome i druge.

Konferencija se može pratiti na linku