Početna Događanja Film „Dara iz Jasenovca“ vraćena na IMDb platformu i može da se...

Film „Dara iz Jasenovca“ vraćena na IMDb platformu i može da se ocenjuje – stigla nova loša kritika Los Anđeles tajmsa

Foto: arhiva FB Darathefilm

Srpski film „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Gage Antonijevića ponovo može da se ocenjuje na filmskoj platformi IMDb. Zabranu pre tri dana su uveli administratori sajta zbog „rata glasovima“ srpskih i hrvatskih korisnika. Film je podsećamo bio dobro ocenjen sve dok nije stigla negativna kritika u časopisu Varajeti. U njemu je priča o stradanju u logoru Jasenovac ocenjena kao srpska propaganda. Odmah po objavljivanju kritike, na IMDb platformi pripadnici hrvatske zajednice su namerno počeli da filmu daju najnižu ocenu, što je povredilo mnoge Srbe, koji su preko društvenih mreža pozvali sunarodnike da film ocene što bolje „kako bi pobedili Hrvate čiji rejting namerno obaraju“.

Film je povučen i zbog činjenice što se ocenjivao a da nije bio pogledan. Imao je premijeru u Granačni na Kosovu i Metohiji, tek od se danas prikazuje u američkim bioskopima, a premijera u Beogradu je zakazana za 22. april. Na IMDb platformi film je za sada ocenilo nepunih 40.000 korisnika. Prosečna ocena je 9,5.

Na žalost, film o stradanju srpske dece u logoru Jasenovac, koji je ispričan kroz dušu jedne djevojčice kada je 1942. godinu nakon velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završavalo u koncentracionim logorima, se suočio na novom negativnom kritikom. Kritičar Los Anđeles tajmsa Robert Abele smatra da je „najciničnije da je film kandidat za Oskara”. Po njemu je film „žalostan znak da za neke ljude put do nagrade i uglednosti – i naizgled, efikasne poruke protiv komšija – ide preko holokausta, navodeći da je Jasenovac bio logor za Jevreje. „Ono što epsko delo varvarstva i sentimentalnosti Predraga Antonijevića želi da isforsira jeste da je uništavanje Srba bio stvarni cilj i da su deca imala svoj sopstveni logor” prenosi Tanjug i dodaje da je „naročito uznemirujuća Antonijevićeva upotreba elemenata fantazije za svaku smrt”.

Međutim, uprkos turbulencijama, navodi se u saopštenju distributera, „Dara iz Jasenovca” edukativno je ostvarenje koje na umetnički način osvetljava značajan deo istorije, prenosi Tanjug i dodaje da su filmom na veoma posvećen i pozitivan način bavili brojni eminentni sajtovi specijalizovani za film.